Skocz do zawartości

[Kaseta i łańcuch] 8 do klamkomanetki 7

Nial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem,

Wymieniam tylną piastę (wymaga min. 8) i kasetę. Zostaje przednia klamkomanetka na 7 - Acera EF60 EZ-Fire Plus, bo na moje potrzeby działa super.

Zostaje też tylna przerzutka Acera M360 (obsługuje 8 ale będzie wyregulowana na 7 żeby była zgodna z klamkomanetką).

Mam trzy opcje tylko proszę o potwierdzenie, że to ze sobą zadziała:

1. Kaseta Alivio CS-HG51 + łańcuch CN-HG71 8 rz, przerzutka wyregulowana żeby nie obsługiwała największej koronki.

Zaleta: jak będę chciał wymienić przerzutkę i klamkomanetkę kiedyś na lepsze, to mam już kasetę na 8.

Wada: +jakieś 50g masy nieużywanej koronki ;)

2. Opcja jak powyżej, tylko demontuję największą koronkę (czy da się wyjąć pojedynczą koronkę z kasety??) i daję zamiast niej podkładkę (jaką? Widzę dostępne 3,15 mm). Mam koronkę na zapas jak będę chciał wymienić klamkomanetki i przerzutkę.

3. Kaseta CS-HG50-7, 7 rzędów + łańcuch CN-HG71 (j/w) + podkładka. Czy można potem dokupić i dołożyć największą koronkę?

Czy wszystkie te opcje zadziałają jak opisałem?

Która z opcji najlepsza?

Proszę o odpowiedź bo chcę jeszcze dzisiaj graty zamówić :)

Napisano

Kiedy planujesz wymienić te klamkomanetkę? Jeśli w najbliższej przyszłości to opcja 1. Będziesz miał napęd gotowy do "upgrad-u".

Jeśli dopiero po przejechaniu kliku tysiecy km to opcja 3. Po tym przebiegu i tak pewnie będziesz zmieniał kasetę to sobie kupisz ósemkę. Ew też opcja 1, żeby nie szukać podkładek (o ile nie zależy ci specjalnie na wadze).

Kaseta z nową zębatką 8 i wytartymi 1 do 7 jest szczerze mówiąc mało przydatna.

Napisano

Bierz 8 i ogranicz przerzutkę albo kaseta 7 z podkładką.Samą koronkę może by i dołożył,ale to musiała by być najmniejsza czyli 11 bo tylko 1-2 najmniejsze chyba są dostępne.

Napisano

Ok, widzę że żebym poczuł róznicę, to najlepiej by się było przerzucić z tego co mam (Acera) na min. Alivio, inaczej nie ma sensu i za dużo sobie nie ulepszę. A jeśli Alivio, to nowe są już na system 3x9, czyli potrzebował bym praktycznie wszystkie graty powymieniać (kaseta 9, łańcuch 9, klamkomanetka tylna na 9 i jeszcze się okaże że napęd przód nie obsłuży dobrze 3x9 i trzeba go + drugą klamkomanetkę wymienić). A teraz nie zamierzam, nie wszystko na raz bo robi się z tego wymiana ponad połowy roweru.

Kupuję kasetę tylną 7 + podkładkę (bo jest lżejsza), a w przyszłym sezonie ocenię w jakim stanie jest reszta i czy chcę ulepszać i wtedy całość wymienię na min. Alivio - raz a dobrze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...