Skocz do zawartości

[Wózek] Długość

Moorzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Szybkie pytanie. Czy mój napęd 2x10: 

-przód: 24-38

-tył: 11-36

przyjmie przerzutkę XT RD-M781 ze średnim wózkiem?

Pojemność mojego napędu: (38-24)+(36-11)=39

Pojemność przerzutki: 35

Tak, umiem porównać te dwie liczby, tylko mam wątpliwość - jaki sens ma pojemność 35? Przy najpopularniejszych konfiguracjach wychodzi wózek SGS. GS tylko przy jakiejś mniejszej kasecie.

Napisano

Pojemność całkowita i tak nie jest wykorzystywana praktycznie nigdy - chodzi głównie o to , że jak amator pojedzie na przekosie typu 1x9 , albo 3x1 to nie zabraknie łańcucha. Jeśli nie jeździsz na takich przekosach to możesz brać mniejszą pojemność przerzutki.

Napisano

Problemem nie jest za krótki łańcuch, tylko to, że na przełożeniu mała tarcza korby/mała tarcza kasety łańcuch może wisieć nie wybrany przez zbyt krótki wózek.

Napisano

Problemem nie jest za krótki łańcuch, tylko to, że na przełożeniu mała tarcza korby/mała tarcza kasety łańcuch może wisieć nie wybrany prze zbyt krótki wózek.

Można go skrócić tak , żeby nie wisiał , ale wtedy na dużym przekosie go zabraknie.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

Szybkie pytanie. Czy mój napęd 2x10: -przód: 24-38 -tył: 11-36 przyjmie przerzutkę XT RD-M781 ze średnim wózkiem?

Nie wiem jaką długość ma średni wózek, ale skoro tiagra z krótkim wózkiem obrabia 11-32 + 34-50 ... to powinno być ok.

Napisano

Jeżdżę na napędzie 2x10. Pierwotnie w HT przód był 38/26, obecnie w fullu przód przerobiłem na 38/24, tył 11-36. Przerzutka tył Sram X.0 ze średnim wózkiem (pojemność 36) i wszystko chodzi świetnie. Łańcuch jest dobrze napięty, czuć to zwłaszcza na korzeniasto kamienistych zjazdach, przełożenia są realizowane z dużą precyzją i szybkością. Co prawda rzadko, ale zdarzało mi się krótko, przez nieuwagę jechać na maksymalnych przekosach i przy korbie 38/26 nie było żadnego problemu, natomiast z korbą 38/24 jest słyszalne lekkie chrobotanie ale można jechać i nic się nie blokuje. Jedyny zauważalny minus, to wydaje mi się że kółeczka przerzutki nieco wcześniej się zużywają, ale może się mylę. Natomiast trzeba brać pod uwagę że Sram ma dużo silniejszą sprężynę od Shimano i tutaj widzę potencjalny problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...