Skocz do zawartości

[Przerzutka] tylna jaka

Hyxmonster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciał bym wymienić tourneya tx na jakąś dobrą używana bądź nowa przerzutke tylna do wolnobiegu 7 z myślą zmiany w przyszłości na kasetę 8 prosiłbym o kilka dobrych modeli którymi warto się zainteresować zależy mi na wytrzymałości

Napisano

Do 120 zł najlepiej używana po prostu nie wiem jakich modeli szukać widziałem parę ofert m410 po 30-50 zł tylko nie wiem czy to dobry pomysł

Napisano

Skoro masz tourneya, to reszta napędu też jest z niskiej półki.Bez sensu wkładać XT do reszty osprzętu z najniższej grupy.Weź pod uwagę, że manetkę też trzeba będzie wymienić.

Napisano

Manetki jedynie do wymiany reszta to

Korba acera fc m361

Przednia m360

Planuje wymienić tylna przerzutke piaste pod kasetę 8 rządowa w zupełności wystarczy tańsze manetki używane wolnobieg tez mi pasuje tylko gorzej z wytrzymałość co jakiś czas os so wymiany z kaseta podobno tego problemu nie ma

Napisano

Ale za 120 to już lepiej szukać czegoś na 9s i iść raczej w tą stronę,a nie 8s.

Przerzutka 8s ogarnie kasetę 9s , ale fakt jest taki że do 8s nie produkuje się obecnie dobrych przerzutek.

Planuje wymienić tylna przerzutke piaste pod kasetę 8 rządowa

Ja bym już poszedł najmniej w 9s. Też kiedyś myślałem , że po co mi 9s , że bardziej upierdliwa regulacja i tak dalej , ale jednak są tego plusy - większe kasety , lepsza rozpiętość - łatwiej dobrać kadencję , no i masz czym wachlować :D 

Napisano

Przerzutka 8 ogarnie kasetę 9 .Wiadomo.Odwrotnie też.A właśnie o dostępność ciekawych modeli mi chodziło.Natomiast co do regulacji,to dla mnie łatwiej się reguluje się 9s.

Napisano

Zapomniałeś napisać, czy obecny wolnobieg masz z Megarange oraz czy kasetę 8-semkę masz zamiar kupić z Megarange, bo nie każda tylna przerzutka to obsługuje. Akurat Tourneye przeważnie obsługują. Ponadto podaj rozmiary korby bo ta Acera jest sprzedawana jako 42T lub 48T a przerzutka tylna też musi mieć odpowiednią pojemność.

Napisano

Pamiętaj też, że przy zmianie czy to na 8 czy na 9 rzędów warto się zastanowić nad zmianą paisty albo całego koła. Wolnobiegi, co prawda są 8 i 9, a nawet 10 rzedowe, ale ich cena jest na tyle zaporowa, że nie opłaca się nic ponad 7 rzędów kupować. Jeszcze 8 rzędów od biedy można przeboleć, ale więcej, to tyle co koszt taniego koła i kasety. Rozpiętość też jest do ogarnięcia na wolnobiegu, ale ceny są kosmiczne.

Ja na twoim miejscu polowałbym na licytacje na allegro. Można w dobrej cenie (koło 75-90pln) wziąć XT M750, a nawet i nowsze. Wiecej bym nie ladował na razie.

Także będąc na twoim miejscu najpierw bym upolował pożądane części, a później zmienił wszystko na raz, bo taki powolny upgrade, to kombinatoryka z kompatybilnością.

Co do MegaRange, to kolega Witboj ma 100% racji. Najpierw sprawdź to, bo jeśli masz taki wolnobieg, to wybór będzie ograniczony. Ja sam obecnie jeżdżę na Tourneyu TX35 + Revoshift RS35 + MF-TZ06 (czyli 6-ciobiegowy) i precyzję tego zestawu sobie chwalę. Dobrze to działa. Zdaję sobie sprawę, że nie ma tam konieczności ustawiania, jak w 9-cio rzędowych napędach aż takich subtelności, ale słowo daję, że ostatni raz regulowałem przerzutkę jakieś 3 lata temu i to naprawdę zdaje egzamin. To, czego mi okrtunie wręcz brakuje to rozpętość przełożeń. Obecnie jest bardzo słaba i jest to dla mnie jedyny powód, dla którego bym cokolwiek zmieniał w tym napędzie.

Napisano

Bez megarange gdyż niedawno zmieniałem na nowy mam acere m390 za 50 zł opłaca się? Jakieś opinie na temat tej tylnej przerzutki i nie będzie problemu z wolnobiegiem przy każdej do maksymalnie 9 przełożeń?

Napisano

Dobra kupiłem od kolegi grande1970 razem z przesyłka za 75 zł xt m760 z odwrócona sprężyna bałem się tego rozwiązania lecz gdy już ja założyłem mogę stwierdzić że nie jeździłem nigdy na lepszej tylnej przerzutce płynność przełożeń to bajka nic już nie potrzebuje i to z zwykłymi manetki tourneya

Napisano

Odwrócona sprężyna działa z normalnymi manetkami?

Działa tylko głupio - zamiast zrzucać po mocnym wciśnięciu kciukiem o trzy biegi to wrzuca trzy biegi wyżej....

Napisano

Manetki tourneya nie są to czułe wiec nie mam problemu nawet gdy użyje większej siły ze przeskoczy mi więcej niż o jeden bieg chyba że naprawdę bardzo tego chce działa to wręcz idealnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...