Skocz do zawartości

[MTB] dla świeżaka max 1800zl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę zakupić głównie będę jeździć po lasach aczkolwiek po asfalcie też się będzie zdarzać jazda typowo rekreacyjna. Tu pojawia się pytanie koła 27,5 czy 29? Bo to mój największy dylemat...

Przedstawiam kilka moich propozycji :) Rozmiar jaki wchodzi w grę to 19"

MONTIERA DRS 29 - tutaj przemawia głównie cena około 1600zł no i do tego 29 koła

BTWIN ROCK RIDER 540 - trochę przekracza budżet ale ewentualnie mogę na to przystać :)

KARBON SPIKE R30 27,5 - tutaj idealnie mieścimy się w cenie na kołach 27,5, żeby wybrać 29 trzeba dość sporo dopłacić

Pozdrawiam

Napisano

Podaj swoje wymiary (wzrost , długość nogi) bo rozmiar 19" nie jest równy dla poszczególnych modeli i tyczy się wyłącznie rury podsiodłowej a przy wyborze rozmiaru ważne są też inne wymiary takie jak długość ramy od której o wiele więcej zależy.

Dobór rozmiaru koła to również indywidualne preferencje i,29" nie każdemu przypada do gustu (szczególnie osobom niższym), generalnie 29" jest "szybsze" a 27,5 zwrotniejsze.

Z wymienionych modeli najsensowniej  przedstawia się RR 540 - jako taki amortyzator XCR i świetne warunki gwarancyjne.

Napisano

Mój wzrost to 176cm, natomiast długość nogi 82cm. Właśnie jako tako po górach nie zamierzam jeździć stąd zastanawiam się nad 29. 

Czy może faktycznie zastanowić się nad tym co napisał kolega wyżej 26? :)

Napisano

No i widzisz.... Przy Twoim wzroście to w żadnym razie rozmiar 19' tylko 17', bo nie wiem jak krótka musiałaby być górna rura, żeby brać większy.

W przypadku 26' to w grę wchodzi raczej używka, bo nic konkretnego już się nie produkuje, ale to rzeczywiście może mieć sens.

Z tych trzech, które podałeś to RR 540. Co do np. Monterii to nawety ciężko dogrzebać się do geometrii, ale na oko to wygląda, że to jest rower ATB nie MTB, więc jak chcesz naprawdę pojeździć w terenie to nie bardzo...

Napisano

Najlepiej to idź do Decathlonu i się przymierz, bo nikt tu nie jest wyrocznią i nie powie Ci na 100%, na jakim rowerze Ci się będzie dobrze jeździć.

Problem polega na tym, że do 2000 zł to RR 540 nie ma za bardzo alternatywy - jedyny ma konkretniejszy amortyzator, a i warunki gwarancyjne bardzo dobre przy okazji.

Napisano

Niestety tutaj pojawia się problem bo w moim województwie Decathlonu nie ma :(

Wedle tego co podają na stronie apropo doboru rozmiaru skłaniałbym się do rozmiaru L... 

Napisano

A np. coś z wcześniejszych roczników za 1800-1900 zł można mieć Ramblera 3 2016 27,5 ;  Wheeler Reactor 600 27,5 czy Cube AIM PRO 27,5 czy 29 ?

Napisano

Teraz po tym co napisał kolega już całkiem zgłupiałem na co się zdecydować...

Bardzo przemawia do mnie ta gwarancja w przypadku B'Twina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...