Skocz do zawartości

[Korba] M590 wymiana blatów i konwersja na 2x10

LSkiper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przerzucam się w tym tygodniu na napęd 2x10 z obencego 3x8 i mam parę pytań odnośnie korby deore M590-

1. Czy będę musiał przy konwersji na 2 blaty stosować inne śruby, jakieś podkładki, cokolwiek?

2. Mam przerzutkę przednią LX 571 (z 2000 roku, działa perfekcyjnie na manetkach M670) - Czy będzie ona działała na 2x10, bo to przerzutka na 3 rzędowe korby, a manetka ma przełącznik między korbą 2 i 3 rzędową.

3. Czy linia łańcucha się zmieni w jakimś znacznym stopniu?

Blaty będę zmieniał na 26/36 pod M590

Napisano

Krótsze kominy , albo podkładki.

Przednia przerzutka da radę z 2x bez problemu , jedynie może być mniej precyzyjna z racji wezszego łańcucha w 10s.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Znam parę osób które jeżdżą, jeździły na korbie 3rz skonwertowanej do 2rz.

Nie znam nikogo, kto był by z tego rozwiązania zadowolony. Moim zdaniem kompletnie chybiony pomysł.

Tego się nie da dobrze wyregulować. Chwilę śmiga, a potem zaraz problemy.  Sensem korb 2rz jest duża różnica ilości zębów pomiędzy młynkiem a blatem. Bez specjalnych blatów i korb to rozwiązanie się nie sprawdza.

A jeśli chcesz zostawić małe różnice pomiędzy młynkiem i blatem, to po co w ogóle Ci przerzutka? Lepiej dać 1xcoś tam.

Napisano

Właśnie najbardziej chciałbym zmienić sobie na 24/38 ale 38 nigdzie nie mogę znaleźć pod tą korbę, chyba że zębatki z innych korb będą pasować a za bardzo nie chce kupować w ciemno

Nie chciałbym za bardzo napędu 1x10 bo raz że żywotność takiego napędu jest dużo niższa niż 2x czy 3x a dwa że jeżdżę raz po asfalcie, raz po szutrze raz jakieś strome zjazdy więc zębatka 38 byłaby takim złotym środkiem a 24 by była na podjazdy których w mojej okolicy jest dość dużo albo do lasu :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...