spejson Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Po dzisiejszych (kolejnych) męczarniach z tak chwaloną preze mnie Alivio, nerwy mnie na to dziadostwo wzieły. Znowu się rozregulowała w trasie, do tego skrzypi coś i ćwierka (przerzutka, suport?).Zastanawiam się jaki byłby koszt wymiany na jakiś sensowny zestaw 3x9 do crossa. Możecie mi polecić coś sprawdzonego np. z grupy Deore czy XT? Myślę o wymianie: Na pewno: - przerzutka tył - przerzutka przód - manetki - łańcuch - kaseta? Być może (jeśli kasy starczy, jeśli nie to w przyszłości) - korba z zębatkami - suport? Budżet, no nie wiem ... 5-6 stów? Rower z 2016 roku.
Piter233 Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Kasetę, korbę łańcuch zostaw. Kup sobie używane manetki i przerzutkę, np. coś z deore 590 albo coś podobnego. Jak znajdziesz coś powyżej to możesz wziąć, ale myślę że do crossa osprzęt powyżej deore nie będzie zbytnio wykorzystany.
spejson Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 Piter233, raczej nie chcę używki. Chyba, że obecne Deore są też "takie dobre" jak moje Alivio. Wolałbym coś nowego, ale najlepiej stary, sorawdzony zestaw ( tył, przód, manetki). Ma działać możliwie płynnie i być niezawodne ( żeby się nie rozregulowywało co 100 km itd).Nie mogę być 70 km od domu i dygać czy wrócę.
Ychu Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Manetki m590 , tylna zmieniarka m592 i spoko zestaw. Ujezdzam m592 z manetka m370 i nic się nie rozregulowuje a z dobrym pancerzem i linką chodzi spoko , ale dobre manetki sporo by jej jeszcze pomogły. Przednią zmieniarkę mam M371 jak pamiętam i z manetką m310. Podobnie jak tyl - dobrze wyregulujesz to spoko chodzi , ale jak możesz ( pasuje Ci stopniowanie do korby ) to m590 na przód i masz dobry zestaw przerzutki + manetki. Resztę możesz zmienić później. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
spejson Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 Tak na szybko: RD-M592 SGS - 149 zł SL-M590 - 179 zł / kpl (lub 139 zł nowy kpl na OLX) FD-M590 - 88.90 zł Razem: 417 zł. / 377 zł
Ychu Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Czyli zostało by Ci ewentualnie na kasetę i łańcuch. Jak chcesz zmieniać to na przykład hg400-9 i kmc x9. Korba i suport to kolejne 300 - 350 zł. Ja bym póki co łańcuch , kasetę i korbe zostawił stare a jak będziesz miał wystarczająco środków to zmienił w komplecie. Stary łańcuch do nowej korby nie bardzo , a jak się potem okaże że kaseta nie przyjmie nowego łańcucha to i tak zmienisz komplet. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
spejson Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 @Ychu, a korbę i suport jakie ewentualnie polecasz? Faktycznie, jak wymieniać kasetę i łańcuch to albo w komplecie z korbą albo na razie wcale.
Ychu Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Ja bym brał m590 , aby wszystko było zbliżone do siebie. Nie wydasz majątku a wszystko będzie fajnie działać. Co do suportu to chyba bb52 jak kojarzę jest do htII, ale ja bym brał accent bb-ex pro bo można bez problemu wymieniać w nim łożyska. W Shimano też , ale w przypadku accenta chyba nie wymaga to specjalnych narzędzi. No i mówią , że taki cały napęd jednej grupy działa najlepiej. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
spejson Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 Mój obecny ma zębatki 48 / 36 / 26 175 mm, ten m590 44x32x22T czyli "pod mtb" bardziej chyba. W sumie korba nie jest pilna.
Klark Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Miałem ten sam problem w takim samym rowerze. Wymiana manetek na XT oraz nowe linki i pancerze rozwiązało problem.
spejson Napisano 3 Lipca 2017 Autor Napisano 3 Lipca 2017 @Klark, wymieniłeś tylko manetki i linki i pancerze? Możesz napisać jakie konkretnie? @Ychu, czy ten model FD-M590 na pewno podejdzie jeśli chodzi o średnicę obejmy i rodzaj naciągu? Czytałem na forum, ze to się bierze pod uwagę ale niestety nie wiem jakie te "rzeczy" są u mnie a jakie w proponowanej Deorce. Zostać przy wersji M5xx czy dołożyć "kilka złotych". Znalazłem na OLX: - tył: nowa Deore XT RD M771 - 189 zł (fajnie wygląda:-) - tył: nowa Deore XT-RD-M773 GS Shadow - 189 zł(fajnie wygląda:-)
Ychu Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Przednia m590 ma podwójny ciąg , więc spokojnie będzie pasować. Na tył możesz brać m771. Za to m773 nie podejdzie , bo z tego co widzę jest pod 10s i przy 9s jej nie wyregulujesz. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
spejson Napisano 3 Lipca 2017 Autor Napisano 3 Lipca 2017 Dzieki za pomoc. Nie ma co cudować, zostanę przy tym zestawie: RD-M592 SGSSL-M590FD-M590 to już powinno działać jak należy. Swoją drogą taką sama przerzutkę w tyłu mam w Krosie ale za to manetki Acera, ciekawe czy będzie różnicą, jak będzie to do Krossa też wsadzę te manetki.
Klark Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Z tego co pamiętam prawa manetka XT 760. Poszukaj w sieci - manetki alivio montowane w orkanach to kiepski sprzęt.
spejson Napisano 27 Lipca 2017 Autor Napisano 27 Lipca 2017 Żeby nie mnożyć tematów. Napęd wymieniony, jest ok. Ale wczoraj zauważyłem jedną rzecz: przy przerzutce (tył oczywiście) nie ma baryłkij, jest tylko przy manetce. W drugim rowerze z tą przerzutką jest tak samo wiec to chyba tak ma być. Pytanie: patrząc na baryłkę przy manetce od strony linki, czyli równolegle z linką. kręcenie w lewo (czyli od kierownicy i przeciwnie do ruchu wskazówek zegara powoduje: luzowanie linki czy odwrotnie? Mam lekkie problemy przy "wskakiwaniu" łańcucha na większe koronki kasety, więc trza by linkę lekko poluzować (chyba). Przy przerzutce oznaczałoby to kręcenie baryłką "w stronę koła" , a przy manetce jak trzeba kręcić?
borsooq Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 Zarówno przy kole, jak i przy manetce: - kręcisz w lewo - wykręcasz opór pancerza (gwint się wykręca/pojawia) - napinasz linkę - kręcisz w prawo - wkręcasz opór pancerza (gwint się chowa) - luzujesz linkę
Ychu Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 Jak zwykła śruba W prawo dokręcasz , w lewo wykręcasz. Wykręcanie powoduje napinanie linki , wkręcanie ją luzuje.
spejson Napisano 27 Lipca 2017 Autor Napisano 27 Lipca 2017 Czyli żeby lepiej wskakiwał łańcuch na większe koronki kasety to trzeba linkę wkręcić czyli poluzować czyli w prawo? :-)
Ychu Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 Czyli żeby lepiej wskakiwał łańcuch na większe koronki Jedni twierdzą , że jedynka to największa koronka , drudzy , że najmniejsza oceniając po prędkości Jak ma lepiej iść na cięższe przełożenia to luzujesz linkę , jak chcesz żeby wbijało lepiej te do jazdy pod górę to napinasz. U ciebie widzę , że mówiąc większe masz na myśli chyba cięższe?
spejson Napisano 27 Lipca 2017 Autor Napisano 27 Lipca 2017 Ale się robi galimatyjas :-) Dla mnie największa koronka to ta najbliżej szprych czyli największa rozmiarem :-). Zatem, aby łańcuch lepiej wchodził na koronki do jazdy pod górę czyli na te bliżej szprych, o trzeba baryłkę kręcić w lewo czyli napinać linkę, ja ? :-) Czyli kierunek kręcenia tak jak napisałem w pierwszym poście (w lewo, czyli do koła jeśli baryłka jest przy przerzutce), tylko ten kierunek obrotu nie luzuje (jak napisałem) a napina linkę. Jasny gwizdek z temy przełożeniami. Faktycznie nieprecyzyjne nazewnictwo może sporo namieszać. Dla usystematyzowania (napęd 3x9): Koronka kasety najbliżej szprych to nr 1 czy nr 9? Na korbie najmniejsza zębatka (najbliżej ramy) to nr 1 czy 3? Przełożenie: koronka kasety najbliżej szprych + zębatka korby najbliżej ramy to przełożenie największe czy najmniejsze? Większość używa tych określeń "jak się uda" a potem wychodzą kwiatky :-)
Ychu Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 quote name='spejson' timestamp='1501148729' post='2004674'] trzeba baryłkę kręcić w lewo czyli napinać linkę, ja ? Tak Koronka kasety najbliżej szprych to nr 1 czy nr 9? Numer 1 Na korbie najmniejsza zębatka (najbliżej ramy) to nr 1 czy 3? Numer 1 Przełożenie: koronka kasety najbliżej szprych + zębatka korby najbliżej ramy to przełożenie największe czy najmniejsze? Najmniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.