thepanone Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Czy przednią przerzutkę muszę dobierać do rzędów kasety? Co oznacza "10" w nazwie manetki "Manetka SHIMANO SLX 10s M670 LEWA 2/3" oraz "Manetka przednia RAPIDFIRE Plus (2/3 x 10)"
Ychu Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Czy przednią przerzutkę muszę dobierać do rzędów kasety? Najlepiej , bo jak weźmiesz na przykład przerzutkę pod 11s a dasz łańcuch pod 9s to będzie często występować ocieranie łańcucha o przednią przerzutkę. Co oznacza "10" w nazwie manetki "Manetka SHIMANO SLX 10s 10s - 10 speed = 10 biegów Manetka przednia RAPIDFIRE Plus (2/3 x 10 Rapidfire to system shimano. 2/3x oznacza , że manetka ma przełącznik pozwalający zmienić tryb pracy z trzech na dwa rzędy z przodu.
Gość Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Że może być używana do korby z 2/3 blatami. Nie myślałeś o założeniu jednego zbiorczego tematu? Od wczoraj widzę że założyłeś chyba już z 5 tematów, myślę że jak składasz rower to byłoby Ci tak prościej.
thepanone Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 Że może być używana do korby z 2/3 blatami. ale ja pytam czy kupując manetkę PRZEDNIĄ mam mieć na uwadze rzędy z tyłu. No bo jak rozumieć tę "10" w opisie przedniej manetki myślę że jak składasz rower to byłoby Ci tak prościej. Składam jak składam, sytuacja jest dynamiczna, przedwczoraj nie było mowy o tarczy, od wczoraj już jest, a to pociąga za sobą wymianę min manetek. Nie przewidziałem tego. Jeśli o mnie chodzi to wolę otwierać nowe tematy. Zaznaczam temat rozwiązany i nikt już nie wchodzi do takiego tematu. A jak założę temat bez konkretnego tagu np [manetka] to mi wywalą temat do śmietnika. Już to zrobili kilka razy. W otwartym temacie dostaję odpowiedź po 2 minutach, na kolejne pytanie po godzinie, a gdy temat jest rozwiązany to w ogóle. Najlepiej , bo jak weźmiesz na przykład przerzutkę pod 11s a dasz łańcuch pod 9s to będzie często występować ocieranie łańcucha o przednią przerzutkę. Mam przerzutkę i kasetę tylną 9 rzędów. Czy mogę kupić manetkę na przód oznaczoną "Manetka SHIMANO SLX 10s M670 LEWA 2/3" DODATKOWE PYTANIE: - czy mając tylną przerzutkę XT 9 rzędów i przednią Deore FD-M612 Low Clamp 3 rzędowa mogę kupić manetki : Manetka SHIMANO SLX 10s M670 LEWA 2/3 oraz SLX SL-M660 prawa 9rzęd.
Ychu Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 bo jak rozumieć tę "10" w opisie przedniej manetki Bo jak manetki były w komplecie to były pod 2/3x10s. Możesz kupić osobno , ale opisy są kopiowane z internetu i tyle. ale ja pytam czy kupując manetkę PRZEDNIĄ mam mieć na uwadze rzędy z tyłu. Nie Mam przerzutkę i kasetę tylną 9 rzędów. Czy mogę kupić manetkę na przód oznaczoną "Manetka SHIMANO SLX 10s M670 LEWA 2/3" Nie. Nie wyregulujesz napędu 9s z manetką 10s z tyłu. Przód nie ma znaczenia i możesz kupić na przód M670 a na tył coś innego pod 9s.
gtb Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Dla przedniej manetki rzędowość tyłu nie ma znaczenia , każda jedna będzie działać bez względu czy jest z kompletu pod 9s , 10s czy 11s .
thepanone Napisano 2 Lipca 2017 Autor Napisano 2 Lipca 2017 Bo jak manetki były w komplecie to były pod 2/3x10s. Możesz kupić osobno , ale opisy są kopiowane z internetu i tyle. No i mamy źródło problemu. (Tylko, że ten opis pochodzi ze sklepu rowerowego a nie z aukcji amatora, do cholery).
gtb Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 - czy mając tylną przerzutkę XT 9 rzędów i przednią Deore FD-M612 Low Clamp 3 rzędowa mogę kupić manetki : Manetka SHIMANO SLX 10s M670 LEWA 2/3 oraz SLX SL-M660 prawa 9rzęd. Możesz kupić powyższe manetki do tych przerzutek aczkolwiek manetki SLX w działaniu się niczym nie różnią od Deore (różnice są dopiero przy XT i to tylko tylnej) tak więc jeśli liczysz złotówki dopłata do SLX mija się z celem.
phoe Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Wcześniej w SLX zyskiwaliśmy możliwość montażu manetki do hamulca i brak tego kijowego monitorka, ale nowe Deore są już też na i-spec. Tylna SLX pozwala wrzucić jednym ruchem 3 biegi do góry, ale 3 jest mało wygodne i rzadko potrzebne, 2 już się przydaje, nie wiem jak tutaj jest z tym w przypadku Deore. 3 do góry jest wygodne i funkcjonalne dopiero w XT, dużo mniejszy ruch kciukiem wykonujemy.
Ychu Napisano 2 Lipca 2017 Napisano 2 Lipca 2017 Tylna SLX pozwala wrzucić jednym ruchem 3 biegi do góry U mnie w M310 i w M370 normalnie można wbijać po 3 w górę Ruch trzeba fatalnie duży wykonać , ale ja też nie wbijam po 3 , jak już po 2 w górę. Za to wyższe grupy mają dual release. No i mamy źródło problemu. (Tylko, że ten opis pochodzi ze sklepu rowerowego a nie z aukcji amatora, do cholery). Kwestia sklepu. Na centrumrowerowe.pl masz na przykład opisane która na ile rzędów https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/manetki-klamkomanetki-rowerowe/manetki-mtb-trekking/p,manetka-slx-sl-m670-shimano,49456.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.