Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Sram x-7

WielmoznyJan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym zapytać, jaki wózek potrzebuje w przerzutce SRAM x-7, mój napęd: 

Korba Zee (jeden blat)

Kaseta 8rz. 

Znalazłem wzór na internecie: Ilość zębów na dużej tarczy z przodu – ilość zębów na małej tarczy) + (ilość zębów na największej zębatce z tyłu – ilość zębów na najmniejszej zębatce

Mój wynik to 17T. 

Przerzutka: http://rowerowy.com/sklep/czesci/przerzutka-tyl/sram/prod/sram-x-7-2011 Jej zakres to 36T. 

Napisano

Jak policzyłeś że Ci wyszła ta pojemność napędu 17, chodzi mi o to ile jest zębów w korbie i jaka rozpiętość kasety? Przerzutka którą wrzuciłeś ma pojemność 37T dla średniego wózka.

Napisano

OK, dobrze policzyłeś :yes: ale chciałem się upewnić, bo dla napędu 1x8 to twardo. W takim wypadku wystarczy krótki wózek, ta przerzutka ma pojemności:

- krótki wózek - pojemność 23T,

- średni wózek - pojemność 37T,

- długi wózek - pojemność 45T,

Krótki wózek mógłby w przyszłości obsłużyć też kasetę o większej rozpiętości (9sp. 11-34). Średni też da radę. Długi wózek jest niepotrzebny, i byłby raczej mało precyzyjny.

Masz kasetę 8-rzędową, a jak z lewą manetką? Masz 8sp. z ciągnieniem linki 1-1, tak jak tego wymaga przerzutka Sram X-7?

Napisano

No jasne :laugh: przejęzyczenie. Jeżeli nie planujesz przejścia na napęd 2x8/9, to krótki wózek wystarczy i obsłuży precyzyjnie 1x8/9. Średni też oczywiście da radę. Długi będzie mało precyzyjny.

Napisano

Krótki daje radę z 2rz korbą ale trzeba pójść na kompromis i ustawienie pod obsługę całej kasety z dużej lub małej zębatki przedniej.

U siebie mogę z dużej oblecieć całą kasetę ale na młynku przerzutka już nie daje rady wybrać najmniejszych koronek z tyłu i łańcuch zaczyna trzeć.

Układ mam 11-36 z korbą 38-26.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...