yaro8558 Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Witam, Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki w moim rowerze, Kross Level R8 2016. Próbuję to zrobić od dłuższego czasu, regulując linkę. Nie udawało mi się to, więc pomyślałem że może łańcuch się wyciągnął. Łańcuch kupiłem nowy i wczoraj próbowałem pół dnia regulować znowu tą przerzutkę, ale niestety nie udało mi się dobrze jej wyregulować. Problem jaki występuje do przy zrzucaniu w dół łańcuch wychodzi na zęby zębatki i dopiero po kolejnym obrocie spada z zębów kasety na zagłębienia, gdzie powinien normalnie być. Problem przedstawiłem na zdjęciu i na filmiku, które są poniżej. Dodam, że rower ma rok, przebieg ok 1000 km. Stary łańcuch nie miał wyciągnięcia na 0,7% (mierzone przymiarem), ale nie dużo do tego brakuje. Zamówiłem już linki i pancerze do wymiany, ale wydaje mi się że z tym nie ma problemu. ZDJĘCIE: FILM:
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2017 Na filmiku nie zaobserwowałem by coś było nie tak, może przez słabą jakoś nagrania, działa ok, nie żeby świetnie ale ok. Jeżeli łańcuch nie schodzi w dół, popuść lekko baryłkę, czyli ją wkręć, o ok ćwierć do pół obrotu. Czasami tego nie widać i tego nie czuć niby jest ok ale dopiero po wymianie linek i pancerzy wszystko działa jak powinno.
Witboj Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 No ale właśnie jak są problemy ze schodzeniem to winna może być albo zbyt naciągnięta linka, albo stara linka albo padnięta sprężyna przerzutki. Więc faktycznie linka jest najbardziej podejrzana. Czasami nie chodzi o to, że jest stara tylko źle ułożona (to raczej w tańszych rowerach) albo za długa.
LukaszNN Napisano 25 Czerwca 2017 Napisano 25 Czerwca 2017 Dla mnie chodzi to prawidłowo, trochę ospale ale poprawnie. Można dać po kropelce smaru na zawiasy przerzutki trochę ją to ożywi i jeśli Będziesz już zakładał nowe pancerze i linki to delikatnie przesmarować linki wewnątrz pancerzy. A przy regulacji baryłką pobawić się tak, żeby czas reakcji przy wrzucaniu i zrzucaniu o jeden bieg był zbliżony
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2017 Ja tu bym sie bardziej hakowi przyjrzał, bo może kółeczka nie są we właściwej płaszczyźnie. albo stara linka Stara lina na nic nie wpływa, zaśniedziała, zardzewiała owszem. albo padnięta sprężyna przerzutki. Nonsens, jak by tak było to byś nie mógł wrzucić ostatniego biegu a widzę ze lata jak głowie w górę i w dół. Bardziej podejrzane są pancerze, bo o ile nie masz zwykłej najtańszej najścirwiastej linki, tylko nierdzewkę, jej nic nie będzie dolegać, natomiast jak sie teflon w pancerzu skończył i generuje tarcie ... to może tak być. Z kolei ja widziałem juz napędy gdzie trzeba było używać dwóch kciuków by wrzucić bieg a i tak w dół latało ok. Czasami nie chodzi o to, że jest stara tylko źle ułożona (to raczej w tańszych rowerach) albo za długa. To z kolei przeczy faktowi że jest zbyt napięta Zbadaj hak.
yaro8558 Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Napisano 26 Czerwca 2017 Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Na ten moment zmienię linkę i pancerz. Kupiłem Jagwire linkę i pancerz. Mam nadzieję że będą dobre. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Mod Team durnykot Napisano 26 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2017 Problem się pojawił nagle, stopniowo czy po wymianie jakiegoś elementu? Jaki to łańcuch? Tak mi migneło,że masz czarną spinkę? Jak ustawiona jest odległość wózka od przerzutki ( regulacja śrubką B )?
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2017 Łańcuch to pc 1051. Jak było ok, a teraz nie jest, myślę ze coś mechanicznie typu właśnie hak choć i linki mogą być.
yaro8558 Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Napisano 26 Czerwca 2017 Witam. Problem wystąpił po postoju przez zimę roweru w piwnicy. Przynajmniej tak mi się wydaje. Miesiąc temu zaliczyłem wywrotkę, ale nie pamiętam czy rower spadł na stronę przerzutki czy nie. Na ten moment wymieniłem tylko łańcuch na PC-1051 z PC-1031 (kaseta 1031). Teraz wymienię linki. Jak nie pomoże to hak. Co jeszcze zauważyłem to przerzutka ma lekkie luzy na nitach, których nie czuje w przerzutce Deore 591 w rowerze żony.
yaro8558 Napisano 9 Lipca 2017 Autor Napisano 9 Lipca 2017 Witam. Wczoraj miałem chwile wolna i wymieniłem linkę i pancerz. Jest duża poprawa, ale jeszcze nie jest idealnie. Czasem zdarzy się ze zmienię przełożenie z tyłu na większą zębatkę to słyszę ze łańcuch nie może na nią wskoczyć i dopiero po chwili wskakuje. Przy zrzucaniu w dół dalej na niektórych zebatkach łańcuch wychodzi na zęby i dopiero później z nich spada na zagłębienia w zębatce. Próbując regulować linkę, nawet o minimalny obrót śruby regulacji przy manetce, uzyskuje albo lepsze przechodzenie w górę i gorsze schodzenie albo odwrotnie. Aczkolwiek zawsze gorzej schodzą w dół. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Witboj Napisano 9 Lipca 2017 Napisano 9 Lipca 2017 Rozumiem, że łańcuch nie jest wyciągnięty i ma prawidłową długość? Trzeba zweryfikować, czy hak jest prosty. Sprawdź też czy jest prosta oś koła i czy nie ma bicia bocznego na zębatce ale wątpię skoro przed postojem było OK. Podczas postoju nie upadł albo innym rowerem nie uderzyłeś w przerzutkę?
yaro8558 Napisano 9 Lipca 2017 Autor Napisano 9 Lipca 2017 Łańcuch wymianiony na nowy tez Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
yaro8558 Napisano 9 Lipca 2017 Autor Napisano 9 Lipca 2017 Wydaje się prosty. Najwyżej jeszcze jego wymienię. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
krzyszy691 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Słaba sprężyna w przerzutce może być tego przyczyną. Gdy wyregulujesz linke na "twardych" przełożeniach jest dobrze, ale na "miękich" gdy przerzutka coraz bardziej napina sprężynę pojawia się problem. Zmienić sprężyne lub przerzutkę. Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
krzyszy691 Napisano 3 Sierpnia 2017 Napisano 3 Sierpnia 2017 Można próbować zastosować podkładkę (g~1,2÷1,5 mm), którą się instaluje pomiędzy hakiem ramy a przerzutką. Następnie wykonać ustawianie napinacza linki i regulacje zakresu działania przerzutki od nowa. Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
krzyszy691 Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Możesz wrzucić zdjęcie, które pokaże jak masz poprowadzone od manetki do przerzutki ten pancerz. Zbyt ostre zagięcie pancerza lub za krótkie łuki mogą byc przyczyną twoich problemów. Sprawdzić należy również czy linka swobodnie się w nim przemieszcza oraz prawidłowość przycięcia pancerzy na ich końcach po zdjęciu tulejek oporowych patrz pdf od twoich lub jakichś hamulców np. shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.