Slayer666 Napisano 19 Czerwca 2017 Napisano 19 Czerwca 2017 Witam, Mam taki problem w nowej szosie. Odkąd przyszedł do mnie ten canyon zauważyłem że napęd trochę ciężko chodzi, tzn. przy obracaniu korbą do tyłu bardzo szybko się zatrzymuje gdzie w moim starym crossie kręci się dużo lżej i robi więcej obrotów. No dobra pomyślałem że nowy rower i z czasem się "rozkręci". Wczoraj, po przejechaniu tylko 600 km ściągnąłem łańcuch do mycia bo bardzo mi się zasyfił i od razu chciałem dać też dużo lepszy smar do łańcucha (ten który używa team SKY). I co się okazało? Po zdjęciu łańcucha korba dalej obraca się ciężko, trzeba sporo siły żeby zrobiła jeden pełny obrót. W crossie nawet z łańcuchem chodzi to lżej a po zdjęciu łańcucha w crosie używając ten samej siły korba robi około 8 obrotów, w canyonie tylko 1. W nowej szosie mam suport pressfit Shimano SM-BB72-41B i korbę ultegra natomiast w crossie mam Shimano XT SM-BB70 Hollowtech II, łożyska chyba accenta i korbę XT. Nie daje mi ta sprawa spokoju dlatego chciałbym się zapytać czy te suporty pressfit normalnie tak ciężko chodzą czy może z czasem będzie lżej? Z góry dzięki za odpowiedź ;]
dovectra Napisano 19 Czerwca 2017 Napisano 19 Czerwca 2017 no raczej to nie normalne. reklamuj, lub odkręć ramię wyciągnij korbę i sprawdź jak chodzą same łożyska, pewnie krzywo press-fit wbity.
Slayer666 Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Napisano 19 Czerwca 2017 Zobaczcie najlepiej na filmiku jak to wygląda bo może przesadzam. Starałem się użyć podobnej siły... Sory że tak ciemno, najwyżej nagram jeszcze raz ale chyba widać jak się obraca...
Quell Napisano 19 Czerwca 2017 Napisano 19 Czerwca 2017 Jak to w shimano , dosyć normalnie się kręci. Polecam temat : https://www.forumrowerowe.org/topic/215260-suport-xt-ht2-duze-opory-wzgledne/?hl=sm-bb71-41a&do=findComment&comment=1959158
Slayer666 Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Napisano 19 Czerwca 2017 Mam wrażenie że nie za dobrze widziałeś pierwszą część mojego filmiku więc wrzucam jeszcze raz W linku są suporty ht2 a ten w moim crossie się dobrze kręci. Problem mam z pressfitem w moim canyonie.
Quell Napisano 19 Czerwca 2017 Napisano 19 Czerwca 2017 W linku są i pressfity,np. mój film. Nowe tak kręcą,po przejechaniu z 1k km będzie lepiej,co i tak nie zmienia faktu,że pod nogą tego nie czuć. Pół biedy te minimalne opory,gdyby te uszczelnienia które powodują ten efekt były dobre,ale niestety nie są.
Slayer666 Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Napisano 19 Czerwca 2017 Aha w takim razie zobaczę za 400 km, wtedy będzie 1k km przejechane... Ciekawe jakby się kręciła korba po wymianie na łożyska ceramiczne :}
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.