Skocz do zawartości

[łańcuch] Długość łańcucha - czy nie za długi?

PeKa86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, "przyczepiłem się" do długości łańcucha, dopiero gdy zobaczyłem to zdjęcie. Co prawda jest wykonane na większej prędkości po delikatnej hopce, ale czy aż tak powinien się bujać? Napęd chodzi poprawnie, łańcuch nie spada. Zasymulowałem sobie skrócenie łańcucha o 2 i 4 ogniwa i w teorii powinno być ok, jednak przy bardziej skrajnych przełożeniach wózek przerzutki przesunie się ku korbie.

e5a6246de073f9e9med.jpg

• Mod Team
Napisano

Faktycznie wisi jak flak.

jednak przy bardziej skrajnych przełożeniach wózek przerzutki przesunie się ku korbie.

Wózek jest po to żeby wybierać luz albo poddawać się jak łańcucha za mało.I może wygiąć się w stronę korby.Wcale nie musi być prostopadle do podłoża.

Na forum są "receptury" doboru długości łańcucha.

Napisano

Jak dla mnie długość jest ok, ale pewnie dałoby się skrócić o kilka ogniw bez ryzyka- pytanie czy warto? Na to sobie sam odpowiedz ;) Nie masz sprzęgła w przerzutce, do tego długi wózek więc praktycznie nic się nie zmieni.

Napisano

Myślę, że warto. Przy takim położeniu jak na foto, wystarczy przechył na lewą stronę i łańcuch wyląduje między szprychami, a tego podczas szybkiego zjazdu wolałbym nie ryzykować. Zastosuję standardową metodę mierzenia i sprawdzę co z tego wyjdzie.

Napisano

Ja polecam metodę z założeniem łańcucha na największe zębatki i dodaniem 2 ogniw, działa idealnie, przy 3x można się nawet pokusić o nie dodanie 2 ogniw- raczej się nigdy nie używa przełożenia duży blat-największe 2/3 zębatki na kasecie.

• Mod Team
Napisano

Nawet jak długość łańcucha jest optymalna będzie on latał podczas jazdy w cięższym terenie jak na foto. Po to żeby to wyeliminować Shimano wymyśliło sprzęgło, po to stosuje się napinacze łańcucha.

Napisano

Oczywiście, że będzie latał przy przerzutce bez sprzęgła, jednak myślę, że skrócenie łańcucha powinno zmniejszyć luz w takich sytuacjach. Nie wyeliminuje na pewno, ale zmniejszyć powinno.

Napisano

@up ale z krótszym łańcuchem wózek jest trochę bardziej napięty a więc łańcuch trochę mniej lata.

wystarczy przechył na lewą stronę i łańcuch wyląduje między szprychami, a tego podczas szybkiego zjazdu wolałbym nie ryzykować

Jest to praktycznie niemożliwe, a nawet jak do czegoś takiego dojdzie to łańcuch tylko stuknie o szprychy i tyle- zauważ że łańcuch w płaszczyźnie bocznej zachowuje się prawie jak patyk- coś się dzieje jak otrzesz patykiem wzdłuż o szprychy? Conajwyżej pojawiłby się nieprzyjemny dźwięk.

• Mod Team
Napisano

z krótszym łańcuchem wózek jest trochę bardziej napięty a więc łańcuch trochę mniej lata.

Łańcuch najbardziej napięty jest na kombinacji blat z przodu i największa zębatka z tyłu. Ale, po pierwsze na takiej kombinacji się nie jeździ, po drugie, na zjazdach najczęściej jest blat z przodu i najmniejsza z tyłu, coby dokręcić jak trzeba, także latać będzie.

Napisano

Przecież napisałem "trochę mniej lata" a wynika to z minimalnie większego napięcia wózka z powodu krótszego łańcucha... 

A do autora rada- wrzucaj na największy blat jak zjeżdżasz- łańcuch mniej będzie latał oraz mniej obijał ramę (bo jest dalej od dolnej rurki), tak w ogóle często używasz tego największego blatu? Jeśli nie to może pomyśl o wyrzuceniu go i zamianie średniego na coś trochę większego (np. 38) do tego tylna przerzutka z krótszym wózkiem (może ze sprzęgłem, choć według mnie nie jest potrzebne- krótki wózek daje wystarczająco dużo) lecz to wiąże się także z wymianą przedniej przerzutki- inaczej będzie spadał łańcuch.

Jednak trochę złociszy trzeba by wyłożyć na taką wymianę, więc jeśli pasuje ci to co jest teraz to jedyne co to mógłbyś założyć przerzutkę ze sprzęgłem (lub nawet zrobić prowadnicę łańcucha z zipperka+ kawałka węża ogrodowego  :thumbsup: )

Napisano

Zwyczajnie odrobinę skrócę łańcuch. Nie będę inwestował dużych środków w coś, co za jakiś czas i tak trzeba będzie zmienić, tym bardziej, że wszystko działa jak najbardziej poprawnie :) Blatu używam sporadycznie, mimo to, niech zostanie. Nie mam wstrętu do napędu 3 blatowego, ani parcia na 2x czy 1x. A rzeźby z zipami i wężem ogrodowym nie będę uskuteczniał. Nie przeszkadza mi to, co dzieje się z łańcuchem, jednak na moje oko jest on za długi, nic więcej. I w sumie mój błąd, bo rama wleciała do mnie niedawno, po tym jak połamałem poprzednią, i nie pokusiłem się o zmierzenie po złożeniu całości, bo mam wrażenie, że w poprzedniej konfiguracji nie latał aż tak bardzo.

• Mod Team
Napisano
rzeźby z zipami i wężem ogrodowym nie będę uskuteczniał

Jak ktoś nie lubi rzeźby:

http://allegro.pl/napinacz-lancucha-exustar-bionicon-c-guide-alu-cr-i6189722776.html

i problem ze skaczącym łańcuchem rozwiązany.

Ed./ tutaj niekolorowy, tańszy

http://allegro.pl/napinacz-lancucha-exustar-bionicon-c-guide-cr-i6187515370.html?reco_id=3aff342a-5289-11e7-a32b-0258773f0422&ars_rule_id=201

Napisano

Zmierzyłem łańcuch i jedyne co można z niego "urwać", to jedno ogniwo, co uważam za niemające sensu działanie.Zostaje tak, jak jest. Jak wspomniałem, nie przeszkadza mi to, działa poprawnie i gdyby nie to zdjęcie, to nawet bym nie wiedział, że tak mi łańcuch lata :) Temat zamknąć można! Dzięki za zainteresowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...