KrisDNM Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Witam, posiadam przerzutkę Shimano Altus FD-M310. Jakiś czas temu została ściągnięta z ramy i od tego momentu mam z nią problem. Może znajdzie się jakiś znawca który będzie w stanie mnie naprowadzić/pomóc. Zacznijmy od tego iż nie mam pojęcia jak wyglądało to wcześniej ale działało normalnie. Chodzi o to że linka przy najniższym biegu wchodzi w rowek w mechanizmie przerzutki (aktualnie zrobiłem prowizorkę wsadzając tam kawałek drutu dzięki czemu linka nie wpada i chodzi jako tako) i w momencie próby wrzucenia na wyższą zębatkę linka mocno się naciąga i z impetem z tego rowka wystrzela. Wygląda to tak jak by ten mechanizm był zdecydowanie za blisko linki przez co dzieją się takie rzeczy. Próbowałem dojść dlaczego tak jest, przeglądałem instrukcje serwisowe lecz w niczym mi to nie pomogło, nie widziałem też żadnej śruby która mogła by to wyregulować. Poniżej link do zdjęć z założoną prowizorką. Mogę zrobić więcej/dokładniej ewentualnie nagrać film jeśli jest taka potrzeba. http://imgur.com/a/TSZsq
LukaszNN Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Nie miałem tej przerzutki ale generalnie patrząc na zdjęcia mam wrażenie, że źle zamontowałeś linkę. Może się mylę ale linka powinna być przykręcona zaraz pod łbem śruby a ty masz ją tam gdzieś w środek wciśniętą Ale może się mylę, kieruję się logiką
marcingrychtol Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Na zdjęciu widać wyżłobienie w którym moim zdaniem powinna iść linka. Kilka milimetrów bliżej tylnego koła.
KrisDNM Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Napisano 14 Czerwca 2017 @LukaszNN Jest ona ściśnięta dwiema płytkami, raczej tak powinno być. @marcinggrychtol Mógł byś maznąć na zdjęciu którędy dokładnie? Ogólnie im bliżej tylnego koła tym mocniej linka będzie się naciągać w kierunku przedniego koła.
Witboj Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Bo ta przerzutka ma podwójny ciąg, tzn. że może być down pull jak i top pull. A ty masz linkę poprowadzoną na top pull, a usiłujesz wykorzystać prowadnicę jak do down pull Edit: To zdjęcie powinno pomóc - przerzutka raz jako down, a raz jako top swing (prawe zdjęcie) - mniej więcej tak ma być u Ciebie: http://bikehunter.pl/wp-content/uploads/2016/09/przerzutka_Top_pull_Down_pull.jpg
KrisDNM Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Napisano 14 Czerwca 2017 Nie usiłuję wykorzystać żadnej prowadnicy, nie jestem w stanie tego rozgryźć. Przerzutka bez linki z tego co pamiętam jest w pozycji prawie jak na pierwszych zdjęciach, jak mam niby inaczej pociągnąć linkę?
Witboj Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 OK, dopiero teraz zważyłem, że dałeś serię zdjęć, a nie jedno - to pierwsze mnie naprowadziło na mylny trop.
KrisDNM Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Napisano 14 Czerwca 2017 Wszystko było by okej gdyby na 5 zdjęciu przerzutka była ustawiona na najmniejszą zębatkę (jest na 2) a z tego co pamiętam nie dało się tego tak wyregulować śrubami i później źle się naciągała linka na wyższych biegach. Tak jak mówię kiedy ściągnę linkę śruba chowa się w dół i stronę korby.
Witboj Napisano 15 Czerwca 2017 Napisano 15 Czerwca 2017 Na razie nic mi nie przychodzi do głowy. Nie miałem nigdy takiej przerzutki. Przydałyby się dodatkowe zdjęcia - mniej od góry a bardziej z boków (jednego i drugiego, głownie oczywiście od strony mechanizmu) oraz samej linki od przelotki w ramie - żeby było widać tą przelotkę. Napisz jeszcze jaki to rower. Nie mogę znaleźć zdjęć przerzutki z linką ale może po rowerze coś się znajdzie. Znalazłem instrukcję i faktycznie nie pomaga bo na rysunkach jest tylko prowadzenie dolne. Gdyby nie to, e działało dobrze to bym pomyślał że może jest zły kont rury podsiodłowej. Jak rozumiem przerzutka mimo dziwnego zachowania linki działa i łańcuch nie ociera? Bo jeszcze przychodzi mi do głowy, że jest krzywo zamontowana (obrócona na rurze). Na wszelki wypadek napisz jaką masz korbę (ile zębów na blatach)
KrisDNM Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Napisano 15 Czerwca 2017 No właśnie przednia przerzutka według mnie jest dobrze wyregulowana chociaż mogłem o czymś zapomnieć, ale nic nie ociera, ściągnąłem ją i już potem nie mogłem założyć jak była. Rower Kross A2 Disc z 2011, ale nie jestem w stanie teraz Ci powiedzieć ile ma zębów, nie zmieniana czyli FC-M311. Korba 42 zębatki. Może ten filmik pomoże https://www.youtube.com/watch?v=U5DEtJTusR8.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.