Skocz do zawartości

[manetka/przerzutka/hamulce] Deore M590 i Tiagra

Mackaron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

Postanowilem zmienic w swojejj szosie kierownice z barana na prosta

Mam rower na Tiagrze 4600 3x9

Poniewaz niema w takim ukladzie manetek do poziomej kierownicy pomyslalem o zastapieniu manetek i klamek hamulcowych Deore M590 3x9

Czy taka kombinacja Klamki Deore M590 z hamulcami szosowymi oraz Manetki Deore M590 z przerzutkami Tiagra bedzie gadac? Czy spodziewac sie jakichs niespodzianek?

Bede wdzieczny za informacje i sugestie osob, ktore robily takie przerobki tj. klamki i manetki od MTB z przerzutkami i hamulcami od szosy.

Pozdrawiam

Konrad

Napisano

Manetka się z przerzutką dogada bez problemu. Problem pojawi się w przypadku hamulców, bo klamki do V-ek ciągną więcej linki - zwiększy się skok hamulców, ale spadnie siła hamowania. Powinieneś poszukać klamek do Cantilever lub szosowych na prostą kierownicę.

No chyba, że to akurat ta Tiagra kompatybilna tylko sama ze sobą, ale to niech już ktoś doświadczony potwierdzi.

• Mod Team
Napisano

Straszne rzeczy :D To kup jedną i miej różne, kub obie i kasetę i miej 10 biegów. Nie kupuj żadnej i miej ocierający łańcuch, wybór należy do ciebie :D

Odnośnie hamulców, klamki od vek będą takie sobie, ale są klamki które mają regulację. Tigra 4700 nie jest kompatybilna wstecznie.

Napisano

Jakbyś chciał, to mam porządne klamki Authora do Cantilever, zostały mi po wymianie na V-brake :) Całe metalowe.

Napisano

ok czy zatem 

takie manetki http://allegro.pl/shimano-sora-sl-r3030-manetki-dzwignie-kpl-3x9rz-i6645542253.html

beda gadaly z 9rz. Tiagra 4600?

A takie http://allegro.pl/shimano-klamki-hamulca-tiagra-do-v-brake-bl-4700-i6790509037.html klamki beda poprawnie dzialaly z hamulcami szosowymi Concept CEX (to chyba tektro) ew jakie klamki tektro podejda do tych hampli?

Wybaczcie moja ignorancje ale w zyciu zajmuje sie czyms innym niz kompatybilnosc osprzetu rowerowego... Czy jest jakis program czy dokument pozwalajacy sprawdzic kompatybilnosc osprzetu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...