stevann Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Cześć Czy nowe klucze do suportu i korby na kwadrat będą pasować do starego roweru romet wagant ?
Ychu Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Szklanej kuli nikt nie ma. Daj foto jak to wygląda i jakie masz klucze.
Quell Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Jak to stary wagant,to niezbyt,tam jest suport na klin. Chociaż przy odpowiedniej inwencji i sile,wszystkim się da
stevann Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 O tak to wygląda + korba: https://zapodaj.net/76dd14a8bf166.jpg.html https://zapodaj.net/60eb34f597cec.jpg.html
stevann Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 To dobrze czyli, aż tak stary ten rower to nie jest jeśli kwadrat ?
Quell Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Widać to jakaś wspócześniejsza wersja,a nie "klasyk".
stevann Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 Najprawdopodobniej lata 90 porównując do zdjęć z google grafika Jeszcze jedno dodatkowe pytanie szybciej będę jeździł na przerzutkach + dodatkowa waga ich, czy lepiej zlikwidować wolno bieg 8 rzędowy i wstawić jedno rzędowy, jak wtedy z przełożeniem ?. Osiągnę lepszą prędkość ?, na takim rowerze.
Ychu Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Prędkość zależy od wielkości zębatek. Jeśli dasz takie same , jak ma wolnobieg to prędkość będzie taka sama.
stevann Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 Dobra załóżmy, że ostre koło bardziej mi odpowiada to teraz jaką zębatkę zamontować na tył koła na starą piastę (standardowe wymiary) oraz w jakiej cenie owa kosztuje. Łączenie na sztywno to inaczej po prostu założenie łańcucha ? lub zarzuć nowym kołem z pasującym rozstawem do starego roweru i będzie może większy wybór w zębatkach.
Rulez Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Ostre koło to napęd bez sprzęgła z tyłu, czyli kiedy obraca się tylne koło to napędza korbę, która cały czas się kręci. Do tego co masz obecnie zakładasz wolnobieg 1-rzędowy. Tyle, że nie będzie to ostre koło.
siimon Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Prędkość zależy od wielkości zębatek. Jeśli dasz takie same , jak ma wolnobieg to prędkość będzie taka sama. Ja głupi myślałem, że od prędkości kręcenia korbą. Jeszcze jedno dodatkowe pytanie szybciej będę jeździł na przerzutkach + dodatkowa waga ich, czy lepiej zlikwidować wolno bieg 8 rzędowy i wstawić jedno rzędowy, jak wtedy z przełożeniem ?. Osiągnę lepszą prędkość ?, na takim rowerze. Szybciej będziesz jeździł jak szybciej będziesz pedałował.
Ychu Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Kadencja też , ale gdzieś jest granica. Jak do niej dojdzie to tylko zmiany zębatek pomogą zwiększyć prędkość. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rulez Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Kadencja i zmiany zębatek na nic jeśli mocy w nogach nie będzie.
stevann Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 Tyle, że nie będzie to ostre koło. Ale jednak bardziej opłaca mi sie ostre kolo bo to stary rower a będzie w całkiem innym wydaniu.
Quell Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Ale jednak bardziej opłaca mi sie ostre kolo bo to stary rower a będzie w całkiem innym wydaniu. A konkretnie w Jakim ?
Quell Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Miałem na myśli,jaki zysk będzie w wydaniu ostrego koła. Jeździłeś na takowym ? Jest mała garstka wyznawców ostrego,ja osobiście zalet nie widzę.
stevann Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 Chodziło mi inne wydanie w sensie, jazda przód tyl i prostota budowy oraz lżejszość. A co do jazdy nie jezdzilem, zalezy mi na lekkości i mobilności.Czytałem że bardzo pracują nogi ciągłe pedalowanie jak dla mnie na plus,lubie wysiłek, dobre kardio
Quell Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Z prostotą budowy można się zgodzić. Lekkości ? Stary wagant i lekkość ? Z wagi zejdziesz może kilogram. Mobilność ? Pewnie są tacy którym to sprawia przyjemność i śmigają bez problemu,nie neguję tego. Czasami widzę rowerowych hipsterów i ich problemy na ostrym,czasami aż żal na to patrzeć. Żeby nie było,próbowałem,nie podeszło.
stevann Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 Wiadomo, że nigdy nie będzie super lekki bo stalówka, ale zawsze to troszke cos odchudzi wymątowanie przerzutek, wolnobiegu itp.Myślałem na tył zamontowac wolnobieg jedno rzędowy tak jak w bmx, w tym momencie pedały były by luzne.
Quell Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 tym momencie pedały były by luzne. Wtedy to nie jest ostre koło.
Witboj Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Kadencja i zmiany zębatek na nic jeśli mocy w nogach nie będzie. E tam. Nie ma to jak dobra górka ;-)
stevann Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 Zarzucie jakimś kołem na tył oraz większą zębatką zrobię ostre koło a jeśli mi się znudzi lub nie będzie odpowiadać taki rodzaj roweru to wrócę do wersji standardowej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.