mcz Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Szanowni Państwo, Czy ktokolwiek ma jakąkolwiek wiedzę na temat kompatybilności klamkomanetki Shimano ST-RS405 (hydrauliczny odpowiednik tiagry) z jakimikolwiek hamulcami post mount. Shimano podaje na swojej stronie, że klamkomanetki są kompatybline wyłącznie z hamulcami BR-RS405 (a zatem nie są kompatybline z hamulcami BR-RS785, które mają mocowanie post mount). Przejrzałem sobie karty techniczne zarówno rzeczonych klamkomanetek, jak i hamulców (BR-RS405, jak i BR-RS785) i nie znalazłem w nich żadnej informacji, które wskazywałyby na brak możliwości współpracy klamkomanetek z hamulcami post mount. Tak się składa, że używam grupy tiagra i chciałbym przejść na hydraulikę - na ramie i widelcu mam jednak mocowanie post mount. Teoretycznie mógłbym przejść na grupę 105 ale, raz że to większa kasa, a dwa, na moje jeżdżenie tiagra jest wystarczająca. Oczywiście nie upieram się przy hamulcach shimano - może jest jakaś alternatywa od innego dostawcy (bez konieczności wymiany całej grupy napędowej). Dzięki z góry.
Tatanka Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 nie znalazłem w nich żadnej informacji, które wskazywałyby na brak możliwości współpracy klamkomanetek z hamulcami post mount. Bo ich nie ma
mcz Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Napisano 5 Czerwca 2017 Ale nie ma czego...? Informacji, klamkomanetek, hamulców post mount czy przeciwwskazań do współpracy klamkomanetek z hamulcami?
Tatanka Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Nie ma przeciwwskazań do współpracy klamkomanetek z hamulcami z systemem mocowania post mount
mcz Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Napisano 5 Czerwca 2017 Dzięki Dla pewności zatem - ST-RS405 z z hamulcami BR-RS785 się nie pogryzą?
Rulez Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Przecież zasada działania jest taka sama , różnią się tylko mocowaniem.
Mod Team Puklus Napisano 5 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2017 Zaciski 405 jest z grubsza taki sam jak 505 i 685. Z tym że 405 to wersja najbiedniejsza, ma czarne tłoki i zawleczkę bodajże. 505 już ma alu śrubę, odnośnie tłoków nie pamiętam, 685 ma ceramikę i alu śrubkę. Można je zamontować na DM jak i PM poprzez adapter. Nie ma przeciwwskazań by zastępować jeden zacisk innym. Natomiast są przeciw wskazania by trzymać alu śrubę do klocków. Należy się jej szybko pozbyć lub ją często sprawdzać, bo jak zakiśnie, to tylko wiertarka. Ja już wierciłem z 5-6 zacisków z tymi śrubami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.