rooted.manatee Napisano 4 Czerwca 2017 Napisano 4 Czerwca 2017 Cześć. Czy wpadł ktoś na pomysł, żeby tworzyć zębatki narrow-wide na bęben kasety z myślą o jednobiegowym napędzie? Mam w swojej Konie haki pionowe, a nie chcę używać napinacza dlatego zastanawiam się nad tym rozwiązaniem. Czy gdyby założyć na kasetę i bęben zębatkę narrow-wide i do tego dobrać odpowiednią ilość ogniw to czy nie załatwiłoby sprawę spadania łańcucha?
byh81 Napisano 4 Czerwca 2017 Napisano 4 Czerwca 2017 Pewnie by dało radę, jednak przez zbyt mało napięty łańcuch sądzę że zębatki szybko by szlak trafił.
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2017 Napisano 4 Czerwca 2017 Nie załatwiłoby, zębatka narrow-wide ma utrzymywać na miejscu napięty łańcuch, nie majtający jak krowie wymię. W singlu za pozostawania łańcucha na swoim miejscu odpowiada poza naciągiem jego linia - jak jest poprawna to łańcuch zamiast spaść przeskoczy na zębatce. Tak więc albo użyj napinacza albo zmień ramę
rooted.manatee Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Napisano 4 Czerwca 2017 Hmm. Przejrzałem trochę w necie. A co myślicie o tym? Nadaje się to tylko na poziome haki?
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2017 Napisano 4 Czerwca 2017 Nadaje się do napiętego łańcucha, czy to na poziome czy skośne czy pionowe z napinaczem. Choć ja jeszcze nie spotkałem się z tym żeby odpowiednio napięty na zwykłej zębatce łańcuch spadł, spada dopiero jak jest luźny. Możliwe że napinacz w formie "wózka" napina słabiej i wtedy taka zębatka pomaga ale tego niestety nie wiem, nie sprawdzałem jeszcze. Zębatki NW są niby po to żeby łańcuch nie spadał na boki, a czy z napinaczem czy bez, jeśli linia łańcucha jest poprawna to raczej się to nie zdarza. Więc w sumie biorąc to pod uwagę nawet ta ostatnia teoria mi się kupy nie trzyma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.