hatred Napisano 15 Maja 2017 Napisano 15 Maja 2017 Witajcie, poszukuję roweru Cross lub Mtb. Zdecydowana większość mojej drogi to ścieżki rowerowe, parki, ulice jednakże lubię także wybrać się poza miasto na całodniowe wycieczki w tereny pozamiejskie, górzyste miejscowości. Mam 170cm wzrostu i ważę 65kg. Mam niestety skoliozę lewostronną i występują u mnie bóle w odcinku lędźwiowym (głownie po ~3 godzinach jazdy), dlatego też prosiłbym o wzięcie tego pod uwagę. Nie wiem, który typ rowerów będzie dla mnie wygodniejszy, prosiłbym o doradzenie jaki rozmiar ramy i koła jest dla mnie najlepszy, osobiście wydaje mi się, że 17" rama i 27,5" koła w przypadku MTB. Nie mam pojęcia jak wygląda kwestia w rowerach Crossowych, nigdy takowego nie posiadałem. Ogólnie widziałem polecane rowery takie jak Romet Mustang z mtb (nigdzie nie można go dostać, przynajmniej w moim rozmiarze) lub Romet Oktan 5 M. z Crossów (widzę jedynie rozmiar ramy 21", co wydaje mi się za duże). Budżet można leciutko naciągnąć, jeżeli rzeczywiście będzie znacząca różnica pod jakimś względem. Czekam na waszą pomoc i dziękuję.
Pablo59 Napisano 15 Maja 2017 Napisano 15 Maja 2017 a co na to lekarz ?? Może wręcz trekkingowy (mniejsze pochylenie nad kierownicą) byłby bardziej zalecany niż MTB czy cross ??
gtb Napisano 16 Maja 2017 Napisano 16 Maja 2017 Jeżeli te tereny poza miejskie to dukty i ścieżki leśne bez szaleńczej jazdy po korzeniach i kamerdolcach to cross będzie zdecydowanie lepszą opcją, Orkan 5 to najlepsza opcja w tym budżecie aczkolwiek przy twoim wzroście przymiarka do niego jest musowa bo najmniejszy rozmiar to 19" (sam mam 170cm i nogę 77cm i rama była na styk - bez zapasu w kroku) tu http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-m-28-deore-rama-19-lub-21-hit-i6761419502.html masz rozmiar do wyboru.
kipcior Napisano 16 Maja 2017 Napisano 16 Maja 2017 Na bóle w krzyżu kup sobie amortyzowaną sztycę np. Suntour NCX, to trochę pomaga.
hatred Napisano 16 Maja 2017 Autor Napisano 16 Maja 2017 Jeżeli te tereny poza miejskie to dukty i ścieżki leśne bez szaleńczej jazdy po korzeniach i kamerdolcach to cross będzie zdecydowanie lepszą opcją, Orkan 5 to najlepsza opcja w tym budżecie aczkolwiek przy twoim wzroście przymiarka do niego jest musowa bo najmniejszy rozmiar to 19" (sam mam 170cm i nogę 77cm i rama była na styk - bez zapasu w kroku) tu http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-m-28-deore-rama-19-lub-21-hit-i6761419502.html masz rozmiar do wyboru. Osobiście mam dokładnie taką samą długość nogi, czyli 77cm przy 170cm wzrostu. Chyba będę musiał poszukać w Łodzi tego roweru i go przymierzyć. Co do tej amortyzowanej sztycy to czy takie zastosowanie ma jakieś wady?
kipcior Napisano 16 Maja 2017 Napisano 16 Maja 2017 Wady są 2: - waży jakieś pół kilo więcej niż normalna sztyca. Jak zawsze albo lekko albo wygodnie. - jak każde urządzenie mechaniczne w końcu padnie albo będzie wymagać serwisu, o ile to się w ogóle serwisuje. Przejechałem na niej 1500km, wszystko działało ok, ważę tyle samo, a sztyca jest do 100kg. Są jakieś osłony neoprenowe żeby chronić od syfu ale osobiście nie miałem. - i jeszcze trzecia malutka, pierwsze wrażenie miałem takie jakby się rower rozpadał Ale tak ma być, kwestia przyzwyczajenia. Generalnie jest to rozwiązanie do miasta, krawężnik, studzienka, jakaś dziura itp. to jest fajne. Natomiast na górskim szlaku gdzie mamy wszystko naraz, no to fulla to w żaden sposób nie zastąpi.
gtb Napisano 16 Maja 2017 Napisano 16 Maja 2017 Chyba będę musiał poszukać w Łodzi tego roweru i go przymierzyć. Jeśli nie znajdziesz Orkana 5 przymierzyć się możesz do modelu 3 i 4 - mają tą samą ramę.
hatred Napisano 17 Maja 2017 Autor Napisano 17 Maja 2017 Byłem przymierzyć Orkana (jakiegoś bez konkretnego modelu, tylko takiego mieli), ale miał ramę 19" i 28" koła i nie było źle na styk, ale OK. Rozumiem, że nie mam co liczyć na Orkan 5 z 2017 poniżej 3000zł? Czy w ogóle jest sens dopłacać do tegorocznego modelu?
dexmark Napisano 17 Maja 2017 Napisano 17 Maja 2017 Kupując przez neta, możesz tegorocznego Orkana wyrwać duzo taniej. Negocjuj cenę, jednak tylko płatność przelewem lub gotówką. Raty nie wchodzą w grę.
hatred Napisano 17 Maja 2017 Autor Napisano 17 Maja 2017 A jak z różnicą w osprzęcie pomiędzy modelem 2016 a 2017? Warto szukać modelu z tego roku?
gtb Napisano 17 Maja 2017 Napisano 17 Maja 2017 Największa różnica między '16 a '17 to malowanie , podzespoły są praktycznie te same. Przy zakupie przez internet musisz jeszcze uwzględnić przegląd zerowy w autoryzowanym punkcie (odpłaty , ale nie ma ujednoliconej ceny za niego) zatem zapytaj u siebie w okolicy bo być może zakup w internecie będzie pozorne tańszy (w sklepie stacjonarnym ten przegląd powinien być w cenie).
dexmark Napisano 17 Maja 2017 Napisano 17 Maja 2017 Różnica i to widoczna jest w ramie, trójkąt przy tylnym kole jest nagle ścięty/zakrzywiony. Jak to prezentuje się na żywo, nie wiem.
gtb Napisano 17 Maja 2017 Napisano 17 Maja 2017 Fakt , tu jest różnica ale tylko wizualna bo geometria dla obu jest identyczna.
dexmark Napisano 17 Maja 2017 Napisano 17 Maja 2017 W innym wątku, ktoś dzisiaj miał go otrzymać kurierem. Zapłacił 2699zł w sklepie rowerzysta. Mam nadzieję, że podzieli się fotkami na żywo. Rocznik 2017
Drased Napisano 17 Maja 2017 Napisano 17 Maja 2017 To o mnie chodzi. Co do ceny - była to jednorazowa oferta (info ze sklepu), także nie da rady za tyle go kupić. Aczkolwiek podejrzewam, że sklep rowerzysta i tak da najlepszą ofertę na rynku - po prostu nie aż tak dobrą Fotki oczywiście wrzucę - rower na żywo prezentuje się bardzo OK, mam lekki problem z przednim kołem bo słychać lekkie tarcie o hamulec. Myślę, ze Orkan 5 w wersji 2016 to ok wybór, można go na allegro dostać bodajże za 2600 - a nie różni się prawie niczym od 2017. Koło opanowane, żadnego tarcia już nie ma. Zostało wyregulować przerzutki 1-3 i wszystko będzie idealnie. Kilka fotek (przy słabym oświetleniu, ale obecnie nie mam jak zrobić inaczej) pod linkiem: http://imgur.com/a/5zIZM Jak tylko uda mi się w dzień wybrać w jakąś trasę to wrzucę więcej, w normalnych barwach. Rower w RL sprawia lepsze wrażenie wizualne niż na zdjęciach producenta, aczkolwiek np. Unibike Viper nadal wygląda wg. mnie znacznie lepiej - kwestia gustu. Ja wolałem jednak lepszy osprzęt. Waga roweru z zamontowanym wszystkim + pojemnik na bidon - 13.9kg.
hatred Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Załapałem ostatnią sztukę Orkan 5 z 2017 za 2800zł, pozostaje czekać
Drased Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Powodzenia - myślę, że będziesz zadowolony Nie zdziw się, że amortyzator jest nieco inaczej oznaczony niż na zdjęciach - sam wczoraj przez to przeszedłem i zawracałem głowę działowi reklamacyjnemu. Okazało się, iż Romet zmienił po prostu nalepkę, nie ma on już parametru DS (wedle legendy oznacza to możliwość montażu błotnika na podkowie) - nic wielkiego, cała reszta się zgadza
dexmark Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Sklepy, przeważnie te internetowe obniżają kwotę roweru właśnie o wartość vat. Myślę, że gdziekolwiek negocjując cenę 2800 jest spokojnie do złapania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.