Skocz do zawartości

[napęd] korba, przerzutka, manetka 3x8 -> 3x9

Lukasz_K

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
normalnie jeżdżę na szosie, ale w zeszłym sezonie postanowiłem, że złożę własnymi "ręcami" coś w teren. 
Co jakiś czas kupowałem sobie części i w ten weekend chciałbym zacząć go już składać. 
Kasetę, manetkę i przerzutkę tył mam 9s, brakuje mi jeszcze przerzutki i manetki na przód i tu pojawiają się pytania:
-korbę przód mam nową zdemontowaną z roweru o napędzie 8s - czy będzie się to zgrywać?
-czy przerzutka i manetka przód też muszą być dostosowane do 3x9 czy takie z 3x8 też będą działać?

Napisano

Korba wraz z manetka i przerzutka z przodu będą działać. Jedynie co przy łańcuchu 9s będzie trochę mniej precyzyjna zmiana przełożeń.

Na ogół łańcuch i tak trzeba skrócić , więc bierz obojętnie.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Długość łańcucha trzeba ustalić . Poszukaj w goglach .  Do napędów 3x8 3x9 przeważnie 108 ogniw ale to zależy od wielkości ramy .

Napisano

OK. To ja ogólnie poproszę o radę, bo w sumie kasetę tył w najbliższym czasie też będę wymieniał i teraz się zastanawiam...
Mam tylną przerzutkę Deore LX rd-m580 + klamkomanetkę st-m585 - podobno są też kompatybilne z 8S, więc może najłatwiej wymienić kasetę na nową 8S?

Napisano

Klamkomanetki  9s kompatybilne z 8s ?  Ludzie robią różne rzeczy ale precyzyjnie to raczej działać nie będzie . Poza tym kaseta 8s ma mniejszy zakres albo jest gorzej zestopniowana . Ja zostałbym przy 9tce .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...