BikeManiaczek Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Czołem rowerowe świry Mam problem z łańcuchem w swoim rowerze: ciągle się brudzi, ciężko mi się go czyści, a i tak nie jestem wstanie wyczyścić go tak jakbym to chciał. Zaznaczam że nie jestem w stanie go ściągnąć. Nie mam takiej możliwości. W serwisie powiedzieli mi że nowy łańcuch kosztuje już od 30 zł więc czasem nie opłaca się go czyścić w serwisie tylko właśnie wymienić. Co sądzicie? Oraz: co ile kilometrów smarujecie łańcuch? Ja w sumie leje bardzo dużo smaru i prawie przed każdą jazdą. Jeździ mi się w tedy zdecydowanie szybciej, czy to może mieć zły skutek dla łańcucha/roweru? Pozdro!
dziksoltys Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Każdy da się ściądnąć, tylko nie które nie mają spinki. Ogólnie niektórzy czyszczą po każdej jeździe ja jak jest brudny. A na łańcuch się nie leje tylko po kropli oleju na ogniwo troche na sucho poobracać zostawić na trochę nawet na noc i przed wyjazdem do sucha powycierać łańcuch.
Ychu Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 co ile kilometrów smarujecie łańcuch? Wtedy , kiedy trzeba , czyli jak hałasuje albo nie chodzi zbyt fajnie. a w sumie leje bardzo dużo smaru i prawie przed każdą jazdą. Mam problem z łańcuchem w swoim rowerze: ciągle się brudzi Za dużo dajesz smaru i nie wycierasz nadmiaru i takie są efekty. Ja daje po kropelce na każde ogniwo , odstawiam na kilka godzin i przecieram szmatą z nadmiaru. Mój napęd po jakichś 2 -3 tygodniach od czyszczenia. Jazda w każdych warunkach. Łańcuch za 30 zł to guma i bardzo szybko zajedzie napęd. Aktualnie pewnie też masz coś podobnego. Załóż sobie spinkę do łańcucha i wtedy możesz go rozpiąć , robisz shake w ekstrakcyjnej a kasetę i korbę z pędzla ekstrakcyjną. Potem smarujesz po kropelce na każde ogniwo , po kilku godzinach przecierasz szmatą nadmiar z łańcucha i jedziesz. Ja tak robię i efekty masz wyżej Tutaj od razu po czyszczeniu.
cervandes Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Gigantyczne dwa tematy o czyszczeniu i smarowaniu a ten zakłada nowy. Dużo oleju to ma być w silniku, w rowerze smaruje się tylko odrobinkę i nadmiar wyciera. Reszta ma być sucha, czysta. Nie ma sensu czyszczenie łańcucha, jeśli cała reszta jest upaćkana, najpierw należy wszystko tip top wyczyścić.
Scoobany Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Tu masz pełen opis jak wyczyścić i "nasmarować" łańcuch rowerowy: http://bikeground.pl/porady/artykul/czyszczenie-i-smarowanie-lancucha-rowerowego/ A jeżeli chcesz go łatwiej rozpinać do czyszczenia to zainwestuj w spinkę - tu opis jak założyć i ściągać: http://bikeground.pl/porady/artykul/spinka-do-lancucha-rowerowego/
BikeManiaczek Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 @Ychu Wow, to wygląda jak nowy rower ze sklepu, szacun. Jednak ja bym musiał co jazdę tak czyścić bo mam trochę błotka pod domem. @Scoobany Dzięki, przejrzę te tematy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.