Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu w Kross Level a2 z 2009r.

karoleczko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję Wam serdecznie. 

Kilkuletni,wysłużony rower,w którym nic nie było wymieniane,przeskakujący napęd,i nagle się okazuje że wystarczyło nasmarować?

Chyba mam po prostu szczęście. Podobnie było z amortyzatorem, którego również nie ruszałem od nowości. Wszyscy obstawiali, że rdza na pewno zeżarła sporą część dolnej części górnych goleni, a nie było ani śladu rudej. 

Mam jeszcze jedno pytanie i zadam je tutaj, żeby nie zakładać niepotrzebnie nowego tematu (o ile tak można). Mianowicie, czy jest w tym rowerze możliwość podwyższenia kierownika poprzez dodanie tych pierścieni? Czy możliwe, że jest on już maksymalnie wysoko?

Napisano

Raczej już nie dołożysz,no chyba że masz jakąś podkładkę daną nad mostek,którą można przełożyć pod mostek.Ale zawsze możesz dać mostek z większym wzniosem,co podniesie trochę kierownice

Napisano

Ani jedne , ani drugie bo w tym rowerze siedzi Alivo M410 z kółeczkami 13 zębów , potrzebne są takie http://allegro.pl/kolka-przerzutki-shimano-alivio-rd-m410-50-i6778167642.html

No być może, tak wydawało mi się, że tych zębów jest nieco więcej ale myślę, że i tak by pojechał na 11 zębowych. Robiłem już przekładki z dedykowanych 10z na 11 i odwrotnie, działa poprawnie o ile nie ociera gdzieś o wózek.

A czy nie wystarczyłoby, żebym kupił taki przyrząd do sprawdzenia długości łańcucha? Odległość między ogniwami powinien wynosić 1cal, tak?

1/2 cala jak już :) i jest to tzw. podziałka łańcucha czyli odległość od osi pina do osi pina. Tak powinno się mierzyć poprawnie łańcuch, ale przyrządy dedykowane tego nie robią bo sumują także inne wymiary zbędne w tym przypadku. Oczywiście że ten kawałek blaszki możesz sobie kupić i poglądowo sprawdzać, ja ci podałem metodę najdokładniejszą i najtańszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...