Skocz do zawartości

[Napęd 3x8] Wymiana kompletnego napędu

Luctus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Po nabiciu ponad 12 tys. km przyszedł czas na wymianę napędu w moim rowerze (cross od Lazaro napęd 3x8). Do wymiany jest korba przód + kaseta + łańcuch + tylna przerzutka. Przegrzebałem trochę internetu oraz tutejsze forum i skompletowałem taki zestaw jak poniżej. Jeśli mogę kupić coś znacznie lepszego za niewiele większe pieniądze to wolę dołożyć. Zastanawiam się też nad wymianą suportu, bo obecny [kwadrat] zmieniałem przy przebiegu ok. 9 tys. km, ale może warto go wymienić też teraz i mieć spokój na dłuższy czas z tym tematem? Nie jestem też przekonany do tej przerzutki SRAM, ale jak szukałem czegoś z Alivio/Deore to zazwyczaj przeznaczone do napędów 9/10 rzędowych.
Budżetu nie mam jakoś sztywno określonego, chciałbym jedynie, żeby nowe podzespoły były porównywalne lub lepsze od tego co siedzi w rowerze obecnie. 

Jakieś sugestie?

Aktualna lista zakupów:
1) Kaseta Alivio CS-HG51 11-32T 8rz \\ 54,90 zł
2) KMC Łańcuch X8.93 8rz 116 ogniw \\ 49,90 zł
3) Mechanizm korbowy Altus FC-M311 175mm 48X38X28T \\ 94 zł
4) Przerzutka tylna SRAM X-3 SGS (długi wózek) \\ 69,90 zł
Razem: 268,70 zł

A poniżej to na czym jeżdżę do tej pory:
1) Kaseta Acera CS-HG41 11-32T 8 rz
2) Łańcuch Alivio CN-HG40 116 ogniw
3) Mechanizm korbowy Altus FC-M311 175mm 48z38z28T
4) Przerzutka tylna Shimano Alivio RD-M430 SGS

Napisano

@marsman mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat? Dlaczego manetka Alivio będzie się gryzła z przerzutką od SRAM? A jeśli faktycznie jest tak jak mówisz, to może lepszym rozwiązaniem będzie kupno czegoś od Shimano ale dedykowanego pod 9-rzędowe, np.
https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-alivio-rd-m4000-9rz-sgs-tytanowa-shimano,363541.html

EDIT: Okej, już doczytałem, że chodzi o różnicę w skoku przerzutki przy zmianie o 1 bieg. W takim razie zostaje pytanie, czy kupić tylną przerzutkę 9-biegową czy lepiej zejść z Alivio do Altusa/Acery?

Napisano

@relyt No to super wiadomość. Czyli zalinkowana przerzutka tylna Alivio RD-M4000 9rz SGS będzie tu najlepszym wyborem?

Napisano

Ja mam taką alivio w maestro na 8s, działa jak należy. Ale w tym przypadku, jak ona kosztuję 125, czy nie lepiej kupić na portale aukcyjnym Deore 9s za 135? A ta nexave oczywiście załatwia wszystkich konkurentów stosunkiem cena/jakość. :)

Napisano

@relyt Z kuponem rabatowym ta M4000 wychodzi za około 110 zł ;) A ta deore z przesyłką pewnie koło 150. Raczej wezmę tę Alivio, bo wszystkie części mam już w tym jednym sklepie i łącznie z wysyłką wychodzi 295 zł. No to chyba mam już komplet :) Poczekam do jutra wieczorem, może ktoś jeszcze podrzuci ciekawą opcję, a jak nie no to biorę to co poniżej ;) Dziękuję za porady :)

1) Kaseta Alivio CS-HG51 11-32T 8rz
2) KMC Łańcuch X8.93 8rz 116 ogniw 
3) Mechanizm korbowy Altus FC-M311 175mm 48X38X28T
4) Przerzutka tylna Alivio RD-M4000 9rz SGS

Napisano

Na kasecie można zaoszczędzić dychę (HG41), bo różnicy niema poza kilkoma gramami wagi. Korbę warto kupić z blatami odkręcanymi (fcm361). Łańcuch jest ok, X8.99 jest całkiem niklowany, ale sporo droższy.

Napisano

Mam obie kasety i w HG41 wyłamane dwa zęby a w HG51 ani jednego. Różnią się kolorem, wykonaniem i wagą. Ja jestem zdania, że lepiej kupić lepszą skoro różnica to tylko 10pln.

Zmieniałem miesiąc temu napęd: HG51+kmcx8.93 a przerzutkę zmieniłem także, ale ja wybrałem M591 bo trafiła mi się okazja na OLX, nowa za 90pln wystawiona, stargowałem na 75pln i grzechem byłoby nie kupić. Z tego co się naczytałem, to ludzie narzekają na nowe Alivio, że luzy robią, że się tego wyregulować tak łatwo nie da itd, dlatego nie chciałem ze sklepu czegoś słabszego tylko poszukałem dobrze i za cenę dwóch zestawów kółeczek kupiłem całą deorkę.

Napisano
3) Mechanizm korbowy Altus FC-M311 175mm 48X38X28T

Typ tej korby może być,ale z suportem octalink

4) Przerzutka tylna SRAM X-3 SGS (długi wózek) \\ 69,90 zł

Ten model przerzutki bardzo dobrze współpracuje z manetkami Sram X4(tanie,w napędach 8 rzędowych). 

Jakie masz teraz manetki ? Klamkomanetki ?

Napisano

Z tego co się naczytałem, to ludzie narzekają na nowe Alivio, że luzy robią, że się tego wyregulować tak łatwo nie da itd, dlatego nie chciałem ze sklepu czegoś słabszego tylko poszukałem dobrze i za cenę dwóch zestawów kółeczek kupiłem całą deorkę.

Właśnie dlatego muszę wymienić starą przerzutkę Alivio ;) Zrobiły się luzy i ciężko było wyregulować, żeby biegi chodziły idealnie, albo był problem z wskoczeniem na 1 bieg, albo na 8. No ale obecny napęd wytrzymał 3 lata, więc jeśli nowy wytrzyma podobnie to będzie dobrze ;)

@nemo2009

Typ tej korby może być,ale z suportem octalink

Co daje w praktyce ten octalink? Bo tak jak wspomniałem, suport ma zrobione 3 tys. km dopiero, a korbę podałem dokładnie taką samą jak mam obecnie, więc nie jestem pewien czy jest sens specjalnie szukać z octalinkiem i nowy suport do tego.

Jakie masz teraz manetki ? Klamkomanetki ?

Klamkomanetki Alivio. Ale już wolę dopłacić do lepszej tylnej przerzutki od Shimano, niż brać coś tańszego od Sram + manetki.

Napisano

Też jestem w trakcie wymiany napędu w autorze basic i zostawiam 8 letnią przerzutke tylnią alivio rd m410 bo śmiga jak należy. Zero luzów i zmienia biegi jak należy.

Założyłem

kasetę 11-32 hg 51

Łańcuch hg 71

Czekam na korbe acera fc361 42-32-22 łącznie z suportem neco i zobaczymy co z tego wyniknie

Napisano

Ja właśnie z RD-M410 zmieniłem na 591 bo u mnie już miała dość. Pracowała ale sprężyna naciągająca łańcuch nie była już tak twarda jak być powinna, widać było jak buja łańcuchem.

HG71 jest średnim łańcuchem, u mnie brzydko się zestarzał. Miałem dwa, zjechałem na tym około 8 tysiecy km i rolki są tak wychlastane, że głowa mała. HG50 był o wiele mocniejszy i trwalszy, HG71 to niby następca ale to nie to samo.

Napisano

prawie od zawsze ( z 15 lat ) używałem łańcuchów SRAMa. wcześniej PC48, później PC850. nigdy nic złego się z nimi nie działo. a shimano ( ale 9s ) pękło przyjaciółce na maratonie, koledze na XC...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...