lelusz Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Czesc, Aktualnie posiadam smart samy (wydaje mi sie, ze 'nowe'). Po prawie 2k km tylna oponka zaczyna domagac sie wymiany. I zastanawiam sie czy jest cos nad czym warto sie zastanowic. Glownie poruszac bede sie po drogach twardych (asfalt/kostka) powiedzmy, ze bedzie to 80%. 20% to lekki teren. Biorac pod uwage powyzsze fajnie byloby zlapac oponke z niskim oporem toczenia i zebami po bokach. Przejrzalem stronke schwalbe i ciekawa opcja wydaje sie byc X-one ALlaround, Marathon Cross, Racing Ralph i Rocket Ron.
Szakali Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Cześć, dla mnie w terenie rewelacyjne są rocket rony w wersji 33c. Jedziesz jakimś szutrem czy leśna ścieżka ile fabryka daje i wchodzisz w zakrety z maksymalna pewnością. Przy max ciśnieniu 6 bar po asfalcie też idzie calkiem fajnie, ale szybko ją zjada. Może uznasz mnie za szaleńca, ale ja Ci polecam Continental ultra sport 2 o szerokości 28c. Na szosie idą jak rakiety, w terenie też na nich ostro cisne i o dziwo przyczepność jest bardzo zadowalająca. Pisząc "teren" mam na myśli leśne ubite drogi i szutry. Ps: jeżeli zdecydujesz się te conti 28c to nie odpowiadam za ewentualne gleby w terenie :-) Pozdrawiam Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
itr Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Nie polecę bo nie mam żadnej z nich: ale są jeszcze te wspomniane powyżej Conti w szerokości 32, ostatnio przeglądałem, i jeszcze są też seksowne na oko sport kontakt II całe w takim diamenciku po około 100 zł za sztukę, szerokość około 40,... Trzecia opona jaką znalazłem dla siebie to był speed ride 42... Od szosowego gładzia przez diamencik po grubszy diamencik z boczkami.... trzy opcje do wyboru w opozycji dla Szwalbiaków... ps na łysych Michelin Dynamic kaliber 28 przelatuje się też przez normalne polne drogi czy ładny las.... Chociaż to opona dość przebijalna szkiełkami po pewnym przebiegu, ale coś za coś z drutem a waży około 350 czy 370 g...Mozna wcisnąć opaskę zefala... Ale potwierdzam że szerszy niż normalna szosowa opona, gładki slik z niższym ciśnieniem radzi sobie całkiem fajnie i w momentach asfaltowych i mini ofroudowych. Wszystko zależy od terenu najczęstszej jazdy...
Alsew Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Mogę polecić do takiego zastosowania z czystym sumieniem https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,opona-town-ride-continental,42977.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.