Skocz do zawartości

[łańcuch] Łańcuch po rozkuciu - sztywne ogniwo obok

Runner_Biker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam taki problem. Robiłem dzisiaj serwis mojego roweru. Rozkułem 1 raz (od nowości) łańcuch do czyszczenia. Po spięciu zaczęło mi coś halasowac, cykac podczas kręcenia. Zauważyłem że ogniwo zaraz te obok miejsca rozkucia chodzi bardzo ciężko, sztywno. Próbowałem je rozruszac itd. Bezskutecznie. Wiem że najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie spinki ale może da się jeszcze coś poradzić? Z góry dzięki. 

Napisano

Spróbuj wygiąć łancuch kilka razy na boki a nie jak to robiłeś góra dół. Mam nadzieję że dobrze to wyjaśniłem bo jakoś inne słowa nie przychodzą mi do głowy żeby to opisać.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Oczywiście, że rozumiem co masz na myśli. Robiłem to kilkukrotnie i niestety ale bezskutecznie...;/

Nie mam zielonego pojęcia co się stało, przecież tylko rozkułem łańcuch i go wyszejkowałem.

Ogniwo to chodzi i rusza się tak ciężko jakby było zespawane hah...

Napisano

Jaki to łańcuch i czym był skuty? Łańcuchy napędów 6,7,8 rzędowych można skuć własnym pinem, powyżej tylko pin specjalny do skuwania jeśli to Shimano, albo spinka w przypadku pozostałych łańcuchów. Ciasne ogniwo to efekt przepchania pinu za daleko, albo odwrotnie - nie wszedł do końca. Efekt podobny, ogniwo ciasne. Przyjrzyj się, czy pin wystaje równo z obydwu stron i spróbuj ewentualnie troszkę poprawić. Możliwe, że popełniłeś błąd, skułeś np. krzywo, co powoduje uszkodzenie otworu w płytce i ratuje Cię tylko spinka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...