Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] krzywy wózek?

Cornelio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o informacje czy fabrycznie wózek zewnętrzny przerzutki tylnej shimano xt rd-m772 jest lekko wykrzywiony na zewnątrz (dalej od szprych).

Wyraźnie widać na zdjęciach iż koniec wózka nie jest idealnie prostopadle do osi trzpienia.

Nie wiem czy to może skrzywiło się podczas jazdy i powinienem to jakoś spróbować naprostować w imadle?

Ogólnie przerzutka działa poprawnie jednak to skrzywienie mnie denerwuje:)

post-117704-0-17159300-1491750762_thumb.jpg

post-117704-0-22789100-1491750771_thumb.jpg

Napisano

Kurde chciałem w imadło wkręcić może by się delikatnie wyprostowało, ale teraz to mnie zdeka wystraszyłeś.

Nie sądziłem że to tak łatwo pęka.

Napisano

E tam, nie pęknie, to jest małe zgięcie, jakby tam był kąt 45 stopni, to ryzyko byłoby duże, ale tu jest ledwo co. Trzeba to tylko delikatnie i z głową zrobić.

• Mod Team
Napisano

E tam, nie pęknie, to jest małe zgięcie,

No żebyś się nie dziwił :P ja kilka dni temu właśnie taki wózek złamałem.

Problem polega na tymże śmiało możesz prasować w imadle .. wyjmiesz taki jaki był, bo to alu jest sprężyste. W pewnym stopniu. jak chcesz go naprostować, to trzeba go zakręcić w imadło i delikatnie odginać, co jest już ryzykowne.

Napisano

Wiele stopów alu daje się giąć.

Ale tylko raz.

Jak Ci bardzo zależy to poszukaj zakładu prostującego felgi alu, ogarną to na gorąco, kwestia ile Ci policzą.

KJ

Napisano

Na pewno nie pęknie, ale niespecjalnie uda Ci się to wyprostować idealnie, bo wózek nie jest po prostu płaskim kawałkiem blachy. Musisz się przyjrzeć gdzie jest główna płaszczyzna, do której miałbyś równać, a przede wszystkim oś obrotu musi być prostopadła do płaszczyzny wózka i to zarówno wzdłuż, jak i w poprzek :)

Podsumowując: nie musi to wyglądać ładnie ale po prostowaniu kółka muszą być w jednej linii i w jednej płaszczyźnie, wtedy przerzutka będzie działać jak trzeba. Sama blacha może sobie być jak chce, byle nie zaczepiała o nic.

Aha, przyjrzyj się również hakowi, bo naprostujesz się do oporu, a przez krzywy hak może nie być wcale lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...