Skocz do zawartości

[piasty] kompatybilność, dobór

ziomeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, z góry przepraszam za zaśmiecanie forum trywialnymi pytaniami dla osób będących w temacie.

Postanowiłem sobie złożyć rower od podstaw. Mam pewien problem z piastami. Otóż wybrałem kasetę 11 rzędową 11-42T CS-M7000-11 SLX wraz z przerzutką XT M8000. Chciałbym do tego dołożyć koła na piastach Deore FH-M615. Czy piasta ta obsłuży 11 rzędową kasetę, czy nie ma takiej opcji? Na jednych stronach sklepów podają, że piasta ta jest kompatybilna z 8/9/10 rzędowymi kasetami, natomiast na drugich, że również z 11 rzędowymi. Zgłupiałem, dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam

Napisano

Co poleciłbyś z piast pod tego typu osprzęt? Mam pewien określony budżet i nie chciałbym wywalać na piasty 500zł. Te dwie piasty deorowskie kosztowałyby mnie 160zł. Generalnie zdecydowałem się na ramę, Peak 29", przerzutkę oraz korbę i kasetę jak powyżej oraz hamulce 615 deore hydrauliczne. Brakuje mi w sumie piast oraz obręcz ze szprychami.

Napisano

Ja w swoim peku mam kola na piastach novatec 711/712 (400zl mniej wiecej) obreczach accent exe i szprychach i nyplach sapim. calosc wazy niecale 1,5kg. Piasty na łożyskach maszynowych,ladnie się kręcą. Wyglądają fajnie :)

Pamiętaj ,że koła to podstawa roweru,zaraz po ramie :D

Miałem koła na kulkach i już więcej nie kupie. Bieżnie,kulki,kontrowanie. A je..c to :)

Napisano

W nowym kompletnym rowerze piasty na kulkach to jeszcze rozumiem, jesteśmy skazani, ale składanie kół i rozważanie przestarzałego systemu wymagającego brudzenia się i opieki to nieporozumienie. Tylko piasty na maszynach, cudownie się kręcą, żadnej zabawy w regulacje i smarowanie. Rozebranie piasty na czynniki pierwsze z czystymi łapkami - bezcenne. No i koszt serwisu, łożyska po 5-10pln sztuka za bardzo dobre jakościowo a po 20pln za głupi konus w shimano... A niech Ci bieżnia padnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...