Skocz do zawartości

[szosa] Canyon Endurace - przymiarka

Kwiatekkr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

Jestem zainteresowany kupnem Canyona Endurace CF 7.0 , poszukuję właścicieli w celu przymiarki ,ponieważ nie wiem dokładnie czy rozmiar L czy XL ,Próbowałem w tamtym tygodniu jazdy na CF SLX na Targach Expo w Warszawie ale mieli do dyspozycji tylko rozmiar L i wydawał się Mały i za wyprostowana pozycja i ma trochę inną geometrię niż CF 7.0

Najlepiej Kujawsko-pom, , ale jeżdżę po połowie Polski także jest możliwość w innych regionach.

Z góry dziękuję !!!

Napisano

Mam endurace cf 9.0  (model zwykły, nie slx) w rozmiarze M przy wzroście 183 cm i nodze 87 cm i jestem niezmiernie zadowolony. Przejechane wiele tys. km bez żadnych problemów, dlatego celowałbym w Twoim przypadku raczej w L-kę.

Napisano
Próbowałem w tamtym tygodniu jazdy na CF SLX na Targach Expo w Warszawie ale mieli do dyspozycji tylko rozmiar L i wydawał się Mały i za wyprostowana pozycja i ma trochę inną geometrię niż CF 7.0

Endurance SL i SLX maja taka sama geometrie. Ten sam stack, reach i gorna rure. Roznica jest tylko w materiale.

XL dla 186cm? Raczej bedzie za duzy.

XL wydluza sie o 20mm ale jednoczesnie przod podnosi sie o 20mm.

Duzo zalezy jaka jest optymalna dla ciebie odlegloscia siodla do osi kierownicy i jaka jest roznica w wysokosci pomiedzy siodlem a osia kierownicy.

W eskstremalnych przypadkach, w L bedziesz musial zalozyc tone podkladek, w XL mostek na sporym minusie.

Stack w L to 604mm, to juz jest dosc wysoko. Nawet jak wlozysz 10-20mm podkladek, bedzie to caly czas wygladalo dobrze. A jak rama wydawala ci sie za krotka, to mozna dac dluzszy mostek.

A moze poprostu Endurace nie jest najlepszym wyborem?

Napisano

No właśnie, bardziej martwi mnie czy sztyca siodła nie będzie za mocno schowana i nie spełni swojego zadania.

Chyba muszę wrócić z powrotem do Specialized Tarmaca, tam rozmiar 58 pasuje mi idealnie.

Chodź w Canyon dostał bym więcej za tę samą kasę.

To właśnie problem Canyona że nie na gdzie zrobić przymiarki.

Napisano

A ja podałem link do CF 7.0 SL i to z roku 2016 ..... obecne mają tą samą geo.

Specialized Tarmaca, tam rozmiar 58 pasuje mi idealnie

Ten Spec to nie Endurance, aby było podobnie z GC jak tym Specem to musiałbyś wybrać XL.

Stack w L to 604mm

a nie 590 :

https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2016/endurace-cf-7-0.html

XL mostek na sporym minusie

W Specu miał główkę 190, a w XL by miał 196 mm. L-ka by musiała mieć most 12-13 cm, trochę za dużo. 555 mm horyzont na niego to za mało. Tylko własnie pytanie czy Speca miał idealnie dobranego .....przy tak długich kikutach L będzie za mała (jak ma się długie nogi to ręce podobnie) i te zakresy Canyona mozna sobie wsadzić ... nie po raz pierwszy, ja mam odwrotną sytuację, krótkie kikuty. 

Stopniowanie Canyona też nie powala, środkowy rozmiar jest oznaczony L, a powinien chyba M, więc w gruncie rzeczy powinien wybierać L(oznaczony jako XL).

Napisano

Tak zgadza się Tarmac nie ma geometri Enduarce ,ale  mi pasował. . Jeździłem też na Roubaix 58 i też było ok.

Tak Canyon ma rozmiar L do 188cm, i pewnie taki bym zamówił ale po przymiarce i jeździe na Endurace CF SLX  w rozmiarze L byłem wyprostowany jak na miejskim rowerze :) i wyglądał jakby był za mały dlatego myślałem ,że ktoś na forum posiada rozmiar XL i będę pewny co do rozmiaru.

Zresztą nie jestem pierwszy który ma wątpliwości co do rozmiarów Canyona i ich kalkulatora i pewnie nie ostatni :) 

Myślałem też o Ultimate ale nie będę się ścigał i wolę już coś wygodniejszego.

Pozdrawiam,

Napisano

Ja posiadam XLkę. :) mam 188 i z 86--87 cm nogi.  Poniżej film... Metodą prób i błędów jeżdżę teraz na niższym siodełku :)

https://youtu.be/yyjRxv-sdOU

Brat ma Lkę (ma 182cm). Przejechałem na jego Lce bez specjalnej regulacji i tak naprawdę i Lka i XLkę będziesz mógł sobie ustawić pod siebie.

Lka będzie za mała jak będziesz uderzał nogami w baranek i zbyt odjedziesz do tyłu regulując siodełko.

XL-ka za duża jeżeli nie będziesz miał prześwitu między nogami jak zeszkoczysz z ramy.

Jeżeli na testowanej Lce wchodziły Ci 2 palce, to na XLce moze być już trochę za mało.

Jeżeli weźmiesz XLkę pomyśl nad zamówieniem krótszego mostka... np. 100 lub nawet 90 - z proporcji ciała wnioskuję, krótszy tułów ode mnie. Ja teraz zamierzam zmienić mostek na 90tkę (trochę dla wygody, trochę pod TRI i przystawki czasowe).

Lka będzie o 100 gram lżejsza

BTW. To jest rower do wygodnej jazdy, a nie wyścigi :) Jak chcesz się ścigać kup Tarmac-a albo Canyona Ultimate. Jeżeli chcesz jeździć bardziej sportowo to możesz zawsze obniżyć jeszcze kierownicę. U mnie jest 25 mm podkładek.

Napisano

Dzięki Sadkowsr,

Twoja wypowiedź była dla mnie najbardziej naturalna i z życia wzięta ,a nie z kalkulatorów , decyzja już podjęta , wracam z powrotem do Tarmaca  tylko nowszej wersji , sprawdzona dla mnie.

Chciałem coś wygodniejszego ,ale może jeszcze nie teraz :) 

Chociaż chętnie przymierzę się do Canyona XL abym miał już jasność ,że jest za duża jakbym za rok , dwa ... postawił na komfort ,

Pozdrawiam,

Napisano

Oglądam ten film i ciągle mi coś w tym rowerze nie pasowało...

I nagle olśnienie napęd z mtb ;) długi wózek, do tego jakiś malutki blacik.

Poważnie, to fajny sprzęcik.

Napisano

Nie no, przecież piszę fajna maszyna. Tylko przełożenie 34 z przodu i długi wózek dziwnie mi wygląda w szosie.

Ciężko porównać enduraca z tarmac'iem. Jeśli już to ultimate.

Canyon ma świetne osprzęt i napęd, o ramach nie mówiąc. W swoich pieniądzach nie ma sobie równych.

Ale speca zna co drugi, a canyona?

Napisano

Dlatego chciałem się przymierzyć do rozmiaru XL , ale jak widać prawie nikt w Polsce go nie ma w tym rozmiarze,

No może nikt ba tym forum, :)

A nie chcę zamawiać w ciemno potem odsyłać itd.

Jestem z Kujawsko pomorskiego, ale jeżdżę codziennie po połowie Polski dlatego nie ma problemu abym do kogoś podjechał i się przymierzył na minutę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...