Skocz do zawartości

[Napęd] Ocena zużycia napędu

fostof

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sorry za ten brud, ale nie wiem, czy jest sens to czyścić, skoro być może będzie do wymiany :)

Pamiętaj.Na czystym napędzie łatwiej stwierdzić stan zużycia.Masz szczęście że trafiłeś na kolegę gtb,którego czujne i wprawne oko było w stanie wychwycić ślady zużycia napędu ,mimo sprytnej próby ukrycia tego faktu za pomocą   błota :thumbsup:

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Co do przedniej zębatki to chyba wiem, ale możecie podpowiedzieć, dlaczego kaseta nadaje się do wymiany? Po czym poznać?

Napisano

Nie znam przebiegu kasety. Rower z 2007 kupiłem w 2012 i zrobiłem ok 2-3 tys nie wymieniając nic. Nie miałem co prawda problemów z przeskakiwaniem łańcucha, ale skoro wymieniam już łańcuch to chciałem wymienić przy okazji wszystko co jest wątpliwej świeżości. A skoro nie którzy z Was piszą, że kaseta do wymiany to wymieniam. Nie wiem tylko co z tą przednią zębatką.

Napisano

Nie wiem tylko co z tą przednią zębatką.

Kup kasete i lancuch, zaloz i zobacz co sie dzieje, jesli  bedzie przeskakiwal to albo szlif albo wymien sam srodkowy blat. Nie musisz przeciez wymieniac calej korby ;) Ostatecznie mozesz wymienic wszystkie trzy blaty na korbie ale wg mnie to ona jeszcze pojezdzi ;)

Napisano

Planowałem właśnie wymienić środkowy blat, już w zasadzie jest zamówiony, ale kupować nie muszę. Z drugiej strony może lepiej już wymienić kompleksowo wszystko i mieć z głowy na dłuższy czas (robię 1000-1200km/rok więc nie za wiele).

• Mod Team
Napisano

ale skoro wymieniam już łańcuch to chciałem wymienić przy okazji wszystko co jest wątpliwej świeżości

Łańcuch będzie wołał o nową kasetę więc nie przy okazji a z potrzeby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...