Skocz do zawartości

[korba 2x10, a przednia przerzutka] -jak to dobrać

markudella

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chcę zakupić korbę 2x10, z blatami 40/28T i nie za bardzo wiem jak dobrać do tego dobrą przednią przerzutkę.

Korba to coś takiego:

http://ctbike.pl/shimano-deore-xt-fc-m785-mechanizm-korbowy-korba-175mm-40-28t-10rz-czarna.html

Mam w rowerze prowadzenie linki od góry, stara przednia przerzutka jest na obejmę. Na co muszę zwrócić uwagę przy zakupie, czy wystarczy żeby pojemność przerzutki się zgadzała, tzn była powyżej 12T i Dyna-sys, czy coś jeszcze jest bardzo istotne? Chciałbym najlepiej kupić coś z tej samej albo podobnej grupy.

Napisano

Nie musi być powyżej 12T..Potrzebna jest średnica mocowania,bo nie każda przerzutka ma adapter na różne średnice rury podsiodłowej.Przerzutka typu Down Swing czy Top Swing?Do takiej korby oraz stopniowania może być np.FD-M615.

Napisano

Dzięki za info, mi pasuje obejma 31,8.

Sobek82, tylko jedno mnie zastanawia, czy to, że linia łańcucha w korbie to 50mm, a w tej przerzutce 48,5mm ma w ogóle jakieś znaczenie?

Zmyliło mnie też to, że ta przerzutka obsługuje ilość zębów górnej tarczy 38/44T, tu chodzi po prostu o zakres?

Napisano

tylko jedno mnie zastanawia, czy to, że linia łańcucha w korbie to 50mm, a w tej przerzutce 48,5mm

Linia łańcucha 50 jest dla korb 3 rzędowych , korba 2 rzędowa ma 48,8.

Napisano

I przerzutka i ta korba mają 48,8mm, także spokojnie.

Częstym manewrem jest przeróbka korby 3rz na 2rz, a wtedy uzyskujemy linię łańcucha 46,8mm i ewentualnie w tym przypadku mogą nastąpić zgrzyty, ale jeszcze chyba nikt na to nie narzekał. 

ta przerzutka obsługuje ilość zębów górnej tarczy 38/44T, tu chodzi po prostu o zakres?

To nie jest żaden zakres. Te oznaczenie 38/44 tyczy się maksymalnego i minimalnego rozmiar dużej tarczy czyli nie możesz podpiąć pod tą przerzutkę korby np. 48/36, ani 36/22 mimo, iż jej pojemność (14z) by pasowała. Rozumiesz? Blat twojej korby mieści się w tym przedziale pomiędzy 38 a 44z więc jest OK. 

Napisano

No dobra, zakres od do czyli to samo co przedział od do, ale nie można w każdym bądź razie mylić tego z różnicą zębów pomiędzy małą a dużą zębatką korby, bo nawet takich korb 2rz 44/38 nie ma i nigdy nie było.

Napisano

I przerzutka i ta korba mają 48,8mm, także spokojnie.

Częstym manewrem jest przeróbka korby 3rz na 2rz, a wtedy uzyskujemy linię łańcucha 46,8mm i ewentualnie w tym przypadku mogą nastąpić zgrzyty, ale jeszcze chyba nikt na to nie narzekał. 

To nie jest żaden zakres. Te oznaczenie 38/44 tyczy się maksymalnego i minimalnego rozmiar dużej tarczy czyli nie możesz podpiąć pod tą przerzutkę korby np. 48/36, ani 36/22 mimo, iż jej pojemność (14z) by pasowała. Rozumiesz? Blat twojej korby mieści się w tym przedziale pomiędzy 38 a 44z więc jest OK. 

Już czaję  ;-) .

Temat do zamknięcia, dziękuję wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...