Skocz do zawartości

[problem z pompką] Zefal Air Profil Micro

de_Villars

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z pompką Zefal Air Profil Micro. W konfiguracji w jakiej ją dostałem ze sklepu nie da się napompować dętki z wentylem presta, inaczej jak przez adapter do wentyla samochodowego. Wg tego co jest narysowane na opakownaiu pomoki i co prezentują w filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=8SY2D0VIvFw należy odkręcić końcówke i poprzestawiać elementy w środku. Niestety, palce sobie poharatałem, a i tak końcówki odkręcić się nie udało:/ Może ktoś ma taką samą pompkę i ma patent na to?

Z góry dzięki!

Napisano

Nie miałem tej pompki w rękach, ale kiedyś mając podobny problem nałożyłem gruby oring na nakrętkę i dopiero odkręcałem. Bardzo mocno zwiększa to przyczepność.

Napisano

Tylko że tu nakrętka ma ok 1 mm (!) szerokości, więc trudno to czymkolwiek chwycić. Jak się wkurzę to wezmę to na chama kombinerkami, tylko nie wiem czy pompka to przeżyje....

Napisano

Milimetr? Przecież patrząc na filmik to ta nakrętka ma z 2-3 cm

Chyba że mówisz o wysokości. Właśnie dlatego proponuję nałożyć dopasowany oring żeby Ci się nie ślizgało.

Napisano

Tak, źle się wyraziłem, chodzi o wysokość tej części. Nie wiem jak oni sobie wymyślili odkręcanie czegoś takiego, pomysłowość inżynierska nie z tej ziemi. Chyba że w ofercie mają osobny element pomagający odkręcić, to wtedy marketingowo miało by to sens...

Napisano

Na tym filmiku jak pokazują tą przekładkę elementów, ta zakrętka wydaje się mieć wcięcia na śrubokręt. Faktycznie tak jest?

Tak po staroświecku, to przy problemach z odkręceniem takich małych rzeczy brało się np. ścierkę. Ewentualnie można sobie pomóc kombinerkami jak dadzą rade objąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...