de_Villars Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Mam problem z pompką Zefal Air Profil Micro. W konfiguracji w jakiej ją dostałem ze sklepu nie da się napompować dętki z wentylem presta, inaczej jak przez adapter do wentyla samochodowego. Wg tego co jest narysowane na opakownaiu pomoki i co prezentują w filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=8SY2D0VIvFw należy odkręcić końcówke i poprzestawiać elementy w środku. Niestety, palce sobie poharatałem, a i tak końcówki odkręcić się nie udało:/ Może ktoś ma taką samą pompkę i ma patent na to? Z góry dzięki!
Gość Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Nie miałem tej pompki w rękach, ale kiedyś mając podobny problem nałożyłem gruby oring na nakrętkę i dopiero odkręcałem. Bardzo mocno zwiększa to przyczepność.
de_Villars Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 Tylko że tu nakrętka ma ok 1 mm (!) szerokości, więc trudno to czymkolwiek chwycić. Jak się wkurzę to wezmę to na chama kombinerkami, tylko nie wiem czy pompka to przeżyje....
Gość Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Milimetr? Przecież patrząc na filmik to ta nakrętka ma z 2-3 cm Chyba że mówisz o wysokości. Właśnie dlatego proponuję nałożyć dopasowany oring żeby Ci się nie ślizgało.
de_Villars Napisano 5 Marca 2017 Autor Napisano 5 Marca 2017 Tak, źle się wyraziłem, chodzi o wysokość tej części. Nie wiem jak oni sobie wymyślili odkręcanie czegoś takiego, pomysłowość inżynierska nie z tej ziemi. Chyba że w ofercie mają osobny element pomagający odkręcić, to wtedy marketingowo miało by to sens...
zekker Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Na tym filmiku jak pokazują tą przekładkę elementów, ta zakrętka wydaje się mieć wcięcia na śrubokręt. Faktycznie tak jest? Tak po staroświecku, to przy problemach z odkręceniem takich małych rzeczy brało się np. ścierkę. Ewentualnie można sobie pomóc kombinerkami jak dadzą rade objąć.
de_Villars Napisano 6 Marca 2017 Autor Napisano 6 Marca 2017 Na ścierkę nie wpadłem, a zadziałało. dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.