Skocz do zawartości

[suport] wymiana samych łożysk w suporcie wciskanym?

marco1973

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam suport wciskany XT (SM-BB71-41A)...

ktoś przerabiał temat wymiany samych łożysk?

opłaca bawić się w to?

czy do ewentualnej wymiany trzeba wybijać miski żeby wybić łożyska i nabijać od nowa miski czy też łożyska da się łatwo wyjąć, pomierzyć i wcisnąć nowe?

jakie ewentualnie łożyska polecacie jeśli chodzi u uszczelnienie?

Napisano

Próbowałem kilka dni temu i nie udało się, bo łożyska są wklejone. Polecam pressfita Accent, łożyska standard i nie są wklejone, jak miska nie jest w ramie to wychodzą z umiarkowanym trudem. Dobry produkt. Tylko nie chodzi mi o Accent Pro aluminiowy, tylko zwykły z tworzywa tańszy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

łożyska nie są wklejone. można je wymienić ale trzeba bardzo delikatnie i umiejętnie wyjąć plastikowy uszczelniacz i po zakupie nowych łożysk zeszlifować 1mm plastikowej tulei uszczelniacza (ten pierścień jakby na końcu tulei zintegrowanej z uszczelnieniem zewnętrznym) wchodzącej w oś łożyska, bo oryginalne łożysko jest 1mm węższe niż zamiennik a takiego samego się nie dostanie...

Napisano

Nie stoczony plastik, tylko jego ilość. Jak zostawimy 0,3mm krawędzi to plastik faktycznie nie wytrzyma, ale jakby po obróbce pozostało jeszcze ze 2mm, to raczej śmiało można by zabieg wykonać. Tam raczej takie siły osiowe nie działają, by miało łożysko się przesunąć do środka, ale przesadzić też nie można - tylko organoleptycznie można by stwierdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...