Gość Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 Cześć, zmieniłem ostatnio kasetę o stopniowaniu 11-36 na taką o stopniowaniu 11-32. Łańcuch pozostał ten sam bo wciąż jest w bardzo dobrym stanie. Póki co wszystko jest ok, ale tak się zastanawiałem, czy nie byłoby dobrze go skrócić w związku z tym, że jednak teraz maksymalne możliwe napięcie jest mniejsze. Inna sprawa, że to występuje tylko przy kombinacji największy blat z przodu + największy z tyłu, a tak się przecież nie jeździ (nie licząc napędów 1 na X). Pytanie brzmi, czy więc jest sens wywalić z np. jedno ogniwo (mam spinkę), czy jednak nie.
gtb Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 Jeżeli to docelowa kaseta to warto go skrócić , przerzutka będzie wówczas bardziej napięta i łańcuch będzie miał mniejsze szanse na obijanie o dolne widełki.
Michal_L Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 Skroc na tyle ze jak bedziesz z przodu i z tylu na najwiekszy wtedy wyciagniecie wozka musi byc mrawie maksymalne. Czemu tak? By w razie pomylki nie urwac przezutki.
Gość Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 Ok, gdzieś kiedyś widziałem w bodajże instrukcji shimano (od przerzutki?) jak długi powinien być, aby w danym ustawieniu był kąt prosty.. W każdym razie wygląda na to, że warto właśnie nieco skrócić Dzięki za rady!
Mod Team michuuu Napisano 28 Lutego 2017 Mod Team Napisano 28 Lutego 2017 Jeżeli opasanie największej zębatki to 1/2 obwodu - było 36 jest 32 - różnica 4 zęby na 1/2 połowa 2 zęby to dwa ogniwa by można zdjąć. Taki tam domorosły wywód.
tomi6 Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 Witam wszystkich. Pozwolę się podpiąć pod temat żeby nie zakładać nowego.Ostatnio przechodziłem na napęd 2x10 38/24T poprzednio największa miała 40 zębów.Jak myślicie czy mam skracać łańcuch?
Witboj Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 We wzorze na długość łańcucha liczy się ilość zębów patelni i największej zębatki. Jak rozumiem u Ciebie jest różnica zaledwie dwóch zębów? To ze wzoru może być do zdjęcia maks. 1 ogniwo a i to nie do końca bo jak wynik jest nieparzysty to dodajesz 1, a zaokrąglenia idą w górę.
tomi6 Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 Zanim spiąłem łańcuch założyłem go na blat i największą zębatkę z pominięciem przerzutki.po złączeniu wisiało mi jedno podwójne ogniwo.dlatego go nie skóciłem obecnie łańcuch ma 110 ogniw.dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.