Skocz do zawartości

[Łańcuch] Skracanie łańcucha po zmianie kasety

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

zmieniłem ostatnio kasetę o stopniowaniu 11-36 na taką o stopniowaniu 11-32.

Łańcuch pozostał ten sam bo wciąż jest w bardzo dobrym stanie.

Póki co wszystko jest ok, ale tak się zastanawiałem, czy nie byłoby dobrze go skrócić w związku z tym, że jednak teraz maksymalne możliwe napięcie jest mniejsze.

Inna sprawa, że to występuje tylko przy kombinacji największy blat z przodu + największy z tyłu, a tak się przecież nie jeździ (nie licząc napędów 1 na X).

Pytanie brzmi, czy więc jest sens wywalić z np. jedno ogniwo (mam spinkę), czy jednak nie. 

Napisano

Jeżeli to docelowa kaseta to warto go skrócić , przerzutka będzie wówczas bardziej napięta i łańcuch będzie miał mniejsze szanse na obijanie o dolne widełki.

Napisano

Skroc na tyle ze jak bedziesz z przodu i z tylu na najwiekszy wtedy wyciagniecie wozka musi byc mrawie maksymalne.

Czemu tak? By w razie pomylki nie urwac przezutki.

Napisano

Ok, gdzieś kiedyś widziałem w bodajże instrukcji shimano (od przerzutki?) jak długi powinien być, aby w danym ustawieniu był kąt prosty.. W każdym razie wygląda na to, że warto właśnie nieco skrócić :)

Dzięki za rady!

• Mod Team
Napisano

Jeżeli opasanie największej zębatki to 1/2 obwodu - było 36 jest 32 - różnica 4 zęby na 1/2 połowa 2 zęby to dwa ogniwa by można zdjąć.

Taki tam domorosły wywód. ;)

Napisano

Witam wszystkich. Pozwolę się podpiąć pod temat żeby nie zakładać nowego.Ostatnio przechodziłem na napęd 2x10 38/24T poprzednio największa miała 40 zębów.Jak myślicie czy mam skracać łańcuch?

Napisano

We wzorze na długość łańcucha liczy się ilość zębów patelni i największej zębatki. Jak rozumiem u Ciebie jest różnica zaledwie dwóch zębów? To ze wzoru może być do zdjęcia maks. 1 ogniwo a i to nie do końca bo jak wynik jest nieparzysty to dodajesz 1, a zaokrąglenia idą w górę.

Napisano

Zanim spiąłem łańcuch założyłem go na blat i największą zębatkę z pominięciem przerzutki.po złączeniu wisiało mi jedno podwójne ogniwo.dlatego go nie skóciłem obecnie łańcuch ma 110 ogniw.dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...