Skocz do zawartości

[Rama] Pękniecie lakieru czy ramy?

Raf90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Zauważyłem że na ramie pojawiło się pęknięcie (lakieru?) o grubości włosa. Pęknięcie znajduję się pod sztycą na łączeniu z rurą górną. Jest to rama aluminiowa (T7005).Moja waga to 74 kg. Sztyca posiada zapas w ramie. Na ramie przejechałem nie więcej niż 1000 km. 

Link do zdjęć: http://imgur.com/a/gUvby

Rama wydaję mi się bezpieczna w użytkowaniu ale prosiłbym o wasze sugestie.

Napisano

Zdaję sobie sprawę że siła x ramię = moment i wrażliwe miejsce "pracuje" podczas pracy i lakier może pęknąć. Sztyca jest długa i ma zapas w ramie to nie powinno być problemu. rama nie jest mocno "slopingowa". Dzięki za zapewnienie, zamierzam dalej użytkować z ramy i kontrolować czy rysa tak zostanie czy jednak trzeba będzie oddawać rower do producenta.

Napisano

Ponieważ podejrzane miejsce jest dobrze dostępne, to proponuję zrobić taką próbę:

- wysuń sztycę z ramy

- miejsce pęknięcia na zewnątrz posmaruj kredą (zwykłą szkolną)

- od środka nanoś naftę

Jeśli to jest pęknięcie, to nafta przeniknie przez nie i będzie widoczna na kredzie.

Napisano

Dostałem odpowiedź od producenta żę takie pęknięcia [powłoki lakierniczej zdarzają się pod wpłyem naprężeń. Temat można zamknąć. Dziękuje za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...