Gość Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Hej, Może ktoś z Was będzie znał odpowiedź, samemu ciężko mi dojść do tego co jest prawidłową wersją: Sposoby zapisu liczb w technice komputerowej ( typy i formaty danych) Ktoś zna odpowiedź?
Warthog Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Jeśli o sposoby zapisu liczb chodzi to zgadywałbym, że mowa o różnych systemach zapisu (bin, hex, oct itd). Informacja w nawiasie sugeruje natomiast jakoby chodziło o typy zmiennych/danych (int, float, double, word itd.). Ale to taki mój strzał.
Gość Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Właśnie tak podejrzewam że może chodzić o zapis: dwójkowy, ósemkowy itd A jeżeli chodzi o typy to całkowite i zmiennoprzecinkowe: czyli odpowiedni bajt, word, dword, qword dla całkowitych i pojedynczej oraz podwójnej precyzji dla zmiennoprzecinkowych Ale co autor miał na myśli nie mam pojęcia, przekopałem pół internetu i odpowiedzi do pytania można dopasować mnóstwo :/
zekker Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 Jaki kierunek? Dosyć szeroko postawione pytanie, bo może chodzić zarówno o podstawowe typy stało i zmiennoprzecinkowe (ze znakiem, bez znaku, cecha i mantysa), jak różne systemy liczbowe (binarne, 8, 10, 16) ale też sam sposób kodowania liczb (U1, U2, little/big endian). Jeżeli jesteś na informatyce, elektronice czy pokrewnych, to musiało to być na pierwszym roku. Na obronę warto ogarniać wszystkie zagadnienia związane z pytaniem, bo to przeważnie nie są proste pytania, tylko im więcej opowiesz (z sensem) tym lepiej.
Gość Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 Dosyć szeroko postawione pytanie, bo może chodzić zarówno o podstawowe typy stało i zmiennoprzecinkowe (ze znakiem, bez znaku, cecha i mantysa), Nie wiem dlaczego pytanie jest postawione tak "szeroko", może celowo żeby pozostawić pole do interpretacji? Postanowiłem że pozostanę przy podziale na liczby całkowite i zmiennoprzecinkowe. Jest to prawidłowy podział a i tak w to co autor miał na myśli nie trafię w 100% Studiowałem dawno, teraz wróciłem żeby napisać pracę i zrobić dyplom, niestety takie rzeczy wypadają z głowy ( Informatyka)
zekker Napisano 18 Lutego 2017 Napisano 18 Lutego 2017 Jest tak szeroko, bo to studia Nie wiem jakie macie zwyczaje na uczelni ale nie kojarzę, żeby którakolwiek dawała zestaw bardzo wąskich pytań typu omów szyfr Cezara. Pytanie będzie ogólnie o algorytmy szyfrowania, im więcej i składniej odpowiesz tym lepiej. Jeżeli twoja odpowiedź sprowadzi się do tak krótkiego zdania, to albo stwierdzą że nie masz pojęcia o czym mówisz lub zaczną drążyć i dopytywać, a wtedy też polegniesz. IMO podstawa do opanowania: http://math.uni.lodz.pl/~atomasz/WDI_d/c3''%20reprezentacja%20znakow.pdf Jaki masz temat pracy? Owszem wiedza ulatnia się jak nie jest używana. O ile na obronie o kompresji danych coś byłem w stanie opowiedzieć, tak teraz byłoby ciężko od strony algorytmów, a nie użytkowej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.