Skocz do zawartości

[Konwersja napędu] Z 1x11 na 2x11 Sram X01->Sram GX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem się zapytać jak wygląda sprawa przejścia z X01 na GX Chciał bym zostawić kasetę XG1195 i manetkę prawą X01 Czy kaseta i manetka będzie współpracować z przerzutką tylną GX 2x11 Czym różni się kaseta XG1195 od XG1150?

• Mod Team
Napisano

Przede wszystkim wagą i ceną. wyższy model jest z jednego kawałka metalu, tańszy ma nitowane zębatki. Podejrzewam także że stop stali jest inny. W najwyższym modelu zębatka 40/42 jest aluminiowa.

Natomiast jeżeli pytasz o kompatybilność to nie będzie problemu by kaseta i manetka pracowała z przerzutką gx o ile jest ta 11 rzędowa.

Napisano

Ok dzięki jestem na kupnie roweru i się zastanawiam nad tym czy z blatem z przodu 32T i tylną koronką 42T da radę wyjechać wszędzie tam gdzie da się przy napędzie 2x10 (strome i kamieniste podjazdy) Jaki wygląda odpowiednik tego przełożenia (32 z przodu 42 z tyłu) w napędzie 2x10?

Napisano

Więc wychodzi na to że 1x11 to trochę lipa (wg mnie) jakie w ogóle korzyści przynosi napęd 1x11?

Więc będę chyba chciał przejść na 2x11 Czy korba Shimano XT 2x11 będzie współpracować z tylną przerzutką i kasetą Sram? Bo coś czytałem że kaseta w Sram w porównaniu do Shimano jest przesunięta bliżej środka osi roweru.

• Mod Team
Napisano

jakie w ogóle korzyści przynosi napęd 1x11?

Hmmm kasety 10-42 ?? a obecnie nawet 50 ? choć to w przypadku 12sp i nie wiem czy 11 takowe sa? w 10 sp największą fabryczną była 11-36. Shimano wprowadziło napędy 3x11, można, ale to już mija sie z celem. Natomiast napęd srama bije wagą konkurencje, niestety żywotność jest na takim sobie poziomie.

Wg mnie 11sp świetnie sprawdza sie w górach, byłem jeździłem, pchałem i wnosiłem po czym zjeżdżałem. Z góry zapiernicza sie tak że braku dużego blatu nie odczuwałem, natomiast zębatka 42 pozwalała mi wjechać już nawet na najbardziej strome podjazdy gdzie w ogóle była przyczepność, bo trochę kamyków i trzeba pchać.

Po płaskim trochę za wąski napęd, zapewne 1x12 lepiej się sprawdzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...