Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] Czy manetka XT (10rz) zagada ze Sram X0 (9rz)

Ubezwlasnowolnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Jestem tu nowy. Szukam już od dłuższego czasu odpowiedzi na pytanie i niestety go nie znajduję. Na dzień dzisiejszy mam u siebie napęd 3x9 Sram.

Miałem plan wymiany napędu na Shimano w zakresie korby, kasety i łańcucha (też 3x9). Reszta miała pozostać bez zmian.

Jednak w trakcie rozmowy o tym w serwisie powiedziano mi, że mam szansę zamienić napęd na 2x10.

Korba SLX (38/24) i manetka z przerzutką X9 to kwestia regulacji. Natomiast z tyłu kaseta XT CS-M771 (10rz.) i przerzutka X0 (9rz) ale do tego wymiana manetki X9 na SLX/XT (10rz). Nawet mi to z grubsza zademonstrowano i rzeczywiście działało (jednak na innych modelach kasety Shimano i przerzutki Sram). Zanim jednak zrobię zakupy chciałbym się upewnić czy to na pewno prawidłowo zadziała. Może ktoś już tego próbował i ma z tym doświadczenie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

Jest możliwość, że będzie działało. Shimano wypuściło serię manetek i przerzutek o indeksacji podobnej do Srama (to się chyba nazywa Dyna-Sys lub coś podobnego) , ale słowo podobnej jest tutaj kluczowe. W miarę zużywania się kasety i łańcucha, następuje znaczne pogorszenie zmiany przełożeń i łańcuch się szybciej zużywa. Ja bym się w to nie pakował. Kiedyś się bawiłem w łączenie Srama z Shimano, (ale akurat nie Xt z X0) i efekty były gorsze niż przy połączeniu Sr-Sr lub Sh - Sh. Przerzutka tylna i manetka tylna muszą być w jednym systemie od jednego producenta. Resztę można sobie dobierać jak kto woli.

https://www.forumrowerowe.org/topic/194808-kompendium-kompatybilnosc-napedow-do-11s/

Polecam się z tym zapoznać, wszystko ładnie wytłumaczone. Nawet zacytuję fragment: ,,Shimano działa w systemie 2:1 aż do przerzutek ochrzczonych Dyna sys a Ten z kolei pracuje w czymś w okolicy 1:1.'' Dodam, że Sram pracuje w czymś w okolicy 1:1,2.

Napisano

Wielkie dzięki za podpowiedź.

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Teraz czuję ten "haczyk" który może przeszkadzać w płynnym działaniu napędu. Nie zniósłbym walki z napędem.

W takim razie z braku funduszy na większe zmiany pozostanę przy 3x9 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...