Ubezwlasnowolnienie Napisano 22 Stycznia 2017 Napisano 22 Stycznia 2017 Witam wszystkich Jestem tu nowy. Szukam już od dłuższego czasu odpowiedzi na pytanie i niestety go nie znajduję. Na dzień dzisiejszy mam u siebie napęd 3x9 Sram. Miałem plan wymiany napędu na Shimano w zakresie korby, kasety i łańcucha (też 3x9). Reszta miała pozostać bez zmian. Jednak w trakcie rozmowy o tym w serwisie powiedziano mi, że mam szansę zamienić napęd na 2x10. Korba SLX (38/24) i manetka z przerzutką X9 to kwestia regulacji. Natomiast z tyłu kaseta XT CS-M771 (10rz.) i przerzutka X0 (9rz) ale do tego wymiana manetki X9 na SLX/XT (10rz). Nawet mi to z grubsza zademonstrowano i rzeczywiście działało (jednak na innych modelach kasety Shimano i przerzutki Sram). Zanim jednak zrobię zakupy chciałbym się upewnić czy to na pewno prawidłowo zadziała. Może ktoś już tego próbował i ma z tym doświadczenie. Będę wdzięczny za pomoc.
seczuan Napisano 22 Stycznia 2017 Napisano 22 Stycznia 2017 manetka xt 10 rzędów nie będzie pracowała z przerzutką srama na 9 rzędów
Ilia Napisano 22 Stycznia 2017 Napisano 22 Stycznia 2017 Jest możliwość, że będzie działało. Shimano wypuściło serię manetek i przerzutek o indeksacji podobnej do Srama (to się chyba nazywa Dyna-Sys lub coś podobnego) , ale słowo podobnej jest tutaj kluczowe. W miarę zużywania się kasety i łańcucha, następuje znaczne pogorszenie zmiany przełożeń i łańcuch się szybciej zużywa. Ja bym się w to nie pakował. Kiedyś się bawiłem w łączenie Srama z Shimano, (ale akurat nie Xt z X0) i efekty były gorsze niż przy połączeniu Sr-Sr lub Sh - Sh. Przerzutka tylna i manetka tylna muszą być w jednym systemie od jednego producenta. Resztę można sobie dobierać jak kto woli. https://www.forumrowerowe.org/topic/194808-kompendium-kompatybilnosc-napedow-do-11s/ Polecam się z tym zapoznać, wszystko ładnie wytłumaczone. Nawet zacytuję fragment: ,,Shimano działa w systemie 2:1 aż do przerzutek ochrzczonych Dyna sys a Ten z kolei pracuje w czymś w okolicy 1:1.'' Dodam, że Sram pracuje w czymś w okolicy 1:1,2.
Welniak Napisano 22 Stycznia 2017 Napisano 22 Stycznia 2017 http://www.youtube.com/watch?v=QqSLJZRAlugJak widzisz działa to, ale na dole kasety, przerzutka już się lekko zastanawia co zrobić.
Ubezwlasnowolnienie Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Napisano 22 Stycznia 2017 Wielkie dzięki za podpowiedź. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Teraz czuję ten "haczyk" który może przeszkadzać w płynnym działaniu napędu. Nie zniósłbym walki z napędem. W takim razie z braku funduszy na większe zmiany pozostanę przy 3x9
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.