Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Pojemność przerzutki tylnej Ultegra 6400 Tricolor - jaką kasetę przyjmie.

kishoth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Potrzebuje pomocy odnośnie pojemności przerzutki tylnej Ultegra 6400 Tricolor 8rz. - nie wiem jaki mam wózek (tutaj tez pytanie ewentualnie gdzie szukać tego oznaczenia na przerzutce...). Sprawa jest taka, że zakupiłem trenażer, a wcześniej zakupiłem również koła, więc tylne koło mam do zagospodarowania i chciałem je przeznaczyć właśnie na trenażer, żeby mieć spokój z wymianą opony jak się zrobi ciepło i żeby nie zjechać napędu. Tak więc pomyślałem o zrobieniu tego koła po taniości a najtańsze są kasety 11-28/30 i pytanie czy mi to obsłuży? No i czy jest to jakiś problem jeżeli mi przerzutka nie obsłuży 30 tylko jest do np 28 czy 26 to jak będę miał większą kasetę niż maks przerzutki to co się stanie? Zasadniczo na trenażerze nie przewiduję jechać na największej koronce kasety tylko raczej na środkowych i ku mniejszych. Tak więc czy ktoś pomoże w tym temacie? Pozdr.

Napisano

Opis modelu powinien być na wewnętrznej płytce pantografu. Długość wózka łatwo ocenić wizualnie i porównac ze zdjęciami jeśli nie wiesz jak to wygląda.

Napisano

Patrzyłem te stronkę ale nie wiem o co chodzi z tym chain wrap.. Max zębów na kasecie chyba mówi dana o max cog size co wynosi 28. Ale mogę się mylić... Tak czy inaczej co się stanie jak założę tam kasetę 30? Pozdr.

Napisano

Ok ale to co piszesz jako max chain wrap odnosi się do pojemności przerzutki, którą tutaj wyliczyłeś, czy max cog size mówi o liczbie zębów największej przerzutki? Pozdr.

Napisano

Piękna odpowiedź o różne aspekty ok więc zawężę max chain wrap to pojemność przerzutki? Problem już rozwiązałem poprzez kupno kasety szosowej sunrace 11-23 w cenie porównywalnej z najtańszymi kasetami mtb więc wilk syty i owca cała. Jednak chcę się dowiedzieć właśnie tej wartości jak ją czytać. Pozdr.

Napisano

max chain wrap odnosi się do pojemności przerzutki, którą tutaj wyliczyłeś, czy max cog size mówi o liczbie zębów największej przerzutki?

I to i to. To są osobne sprawy, bo max chain wrap jest uzależniony też od korby, a max cog tylko od przerzutki, ale oba grają rolę i musza być brane pod uwagę, dlatego napisałem, że kaseta z "max cog-iem" 25t(oszacowałem z korbą klasyczną). Z korbą kompakt są szanse na kasete max cog 27t chyba, trzeba to policzyć.

max chain wrap to pojemność przerzutki?

Tak, ale nawet jak wyjdzie, że z korbą kompakt można kasetę z max cog 27t to nie znaczy że można, bo producent powinien podac także max cog, a podał tylko max chain wrap. 

Napisano

Tam na stronie jest informacja właśnie max cogito i wynosi ona 28 stąd moje pytanie

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeśli chodzi o sam dylemat kasety to założenie takiej o największej koronce 30t spowoduje że albo nie wrzucisz łańcucha na nią albo górne kółko będzie dotykać tej koronki w kasecie, nawet przy maksymalnym wkręceniu śruby B. Wiele sztuk ( nie modeli) nawet jeśli ma współpracować z kasetami do 28t i tak miewa w/w problemy w dopuszczalnej przez producenta konfiguracji kasety z największą koronką 28.

Napisano

Ta wartość jest w prawym dolnym rogu tabelki (chodzi o max cog size). Dzięki za wszystkie odpowiedzi - jak pisałem wcześniej znalazłem rozwiązanie kupując tanią kasetę szosową. Jednak te informacje uzyskane od Was są dla mnie równie istotne. 

tobo - to co napisałeś jest równie istotne i to też jest przydatna wiedza co się stać zakładając większą kasetę niż przewidział producent. W tej chwili myślałem, że po prostu nie będę mógł wrzucić największej zębatki i to jest cały problem, ale jak to jeszcze może mieć wpływ na to że części będą się z sobą ocierać - na pewno jest to wzbogacająca wiedzę odpowiedź. Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...