scirocco Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 W specu FSR XC z 2002r mam prosty damper Fox Float R. Okazyjnie kupiłem w stanie idealnym RS Monarch RT3 i myślę o przeszczepie ze względu na większe możliwości regulacji i blokadę. Problem w tym, że oryginalny damper ma 152mm a nowy ma 165mm. Jedyne co wymyśliłem to tuleje offsetowe: http://allegro.pl/offset-tulejki-montazowe-do-dampera-proshox-i6668219181.html Zgodnie z opisem dają 6mm na oczku więc na obu powinienem obniżyć go o 12mm. Mam zerowe doświadczenie z takimi kombinacjami więc pytanie - czy to zadziała?
jahoo84 Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 Chyba 6mm na dwóch tulejkach, miałem tą tuleje i zeczywiscie to działa. Jest jeszcze jedna kwestia... skok tłok...
scirocco Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Napisano 6 Stycznia 2017 Rozebrałem dziś komore powietrzną RS. Przyszedł mi do głowy pomysł - chyba dałoby się tam skrócić skok tłoka i długość dampera dodając jedną uszczelkę.
arekhs Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 Nie będzie się wtedy wyrównywało ciśnienie w komorze pozytywnej i negatywnej.
Ilia Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 Niby czemu? Poza tym robi się takie bajery. Guma jest miękka i ciśnienie może ją zbyt zcisnąć, ale z plexy można sobie wystrugać taki ogranicznik. Ba, nawet widziałem gdzieś, że można taki kupić tylko markowy strasznie drogi. Ja robiłem takie, ale do widelców.
scirocco Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Napisano 7 Stycznia 2017 Jednak odpada. Oba modele mają już teraz ten sam skok ok. 31mm. Pozostaje szukanie innego dampera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.