Skocz do zawartości

[Wymiana linek] w Grand Canyon CF SL 6.9 - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dzisiaj musiałem wymienić linkę tylnej przerzutki w Grand Canyon CF SL 6.9.

Linki idą wewnątrz ramy, ale nie sądziłem, że luźno i wyjąłem od tylnej przerzutki, a teraz nie wiem jak przepuścić nową bo nic jej nie prowadzi wewnątrz ramy (badziewie) :/.

Ktoś już wymieniał i może doradzić jak się za to zabrać w takim przypadku ?.

Napisano

Ciekawa porada :)

Co do problemu to w ramie są dwa zaślepione otwory(ki), jeden od góry przy korbie a drugi na dole koło suportu, gdzie wychodzi pancerz z linką od przedniej przerzutki. Górna już zdemontowana (mała), za dolną zabiorę się w najbliższych dniach i powinno to ułatwić przepchanie linki przez ramę.

Jestem ciekaw jak linka idąca z lewej strony ramy (od góry) przechodzi pod suportem i wchodzi w dalszą część ramy, czy tam jest jakaś stalowa prowadnica na którą trzeba nałożyć linkę aby nie tarła o karbonową ramę ?

.

Teraz żałuje, że nie zawiązałem mocnej nitki i nie przeciągnąłem jej starą linką, nauczka na przyszłosć.

Napisano

O ile pamiętam to w tych ramach od suportu idzie już tylko pancerzem na zewnątrz ramy (pod osłoną neoprenową). W wyższych modelach szła rurką tylnych widłów.

Napisano

Pierdzielnik na dole ramy wyciągasz zwiększając otwór wyjściowy z ramy. Linkę wsuwasz do środka i wychodzi na dole bez problemu.

Napisano

W tej ramie linka chowa się już w tylnych widełkach i idzie dalej w środku i dopiero wychodzi niedaleko sterów. Ten plastik zdemontuje wraz z pancerzem przedniej przerzutki bo to jedyne dojście w okolkce suportu. Z przodu w ramie jest stalowa tulejka i jeśli taka sama jest z tyłu to będzie więcej zabawy jak jest to zintegrowane z ramą.

Napisano

Linka przeciągnięta, niestety nie jest to takie proste. O ile z nitką dało by się linkę przeciągnąć przez grubszą rurę (dałem radę bez tego), to już przy suporcie trzeba wytargać tą plastikową zaślepkę (odpinając linkę przedniej przerzutki) i ściskając od prawej strony (zdjęcie) powoli ją wyciągnąć.

Niestety od tylnych widełek jest wsunięty pancerz, który od spodu tej plastikowej zaślepki wchodzi w prowadnicę i końcówkę linki z długą rurką. Chwile musiałem pokombinować jak to wyciągnąć, ale wystarczyło lekko pociągnąć pancerz od strony przerzutki aby wysunął się z tej plastikowej tulejki i końcówki. Trzeba to zrobić delikatnie aby pancerz nie odskoczył oraz nie zniszczyć końcówek pancerza z tymi rurkami. Zabawa jest też aby wszystko potem poskładać i nie pogiąć linek, ale udało się i linka wymieniona.

sLaMMiwh.jpg

Teraz już wiem jak to robić, ale generalnie aby wymienić jedną, trzeba zdemontować drugą i luzować pancerze i niestety żadna linka nic tu nie da bo końcówki pancerza mają te nieszczęsne rurki przez które tylko linka się mieści i trzeba w nie najpierw trafić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...