kidot Napisano 26 Listopada 2016 Napisano 26 Listopada 2016 Witam Posiadam suport podajże sm-bb51 i zauważyłem a raczej usłyszałem kręcąc korbą z lewej strony szuranie jakby ten czarny wkład który jest w misce szurał o resztę.Czy to padły łożyska w lewej misce?
vdcmike Napisano 26 Listopada 2016 Napisano 26 Listopada 2016 Wyjmij korbę, wyciągnij ten plastik z lewego łożyska i będziesz wiedział. Na 99% to łożysko.
kidot Napisano 26 Listopada 2016 Autor Napisano 26 Listopada 2016 Można wyciągnąć ten plastik? bo nie próbowałem.
vdcmike Napisano 26 Listopada 2016 Napisano 26 Listopada 2016 Można, pod nim jest "zwykłe" łożysko "maszynowe". Jakimś tępym nożem trzeba podważyć z brzegu.
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Masz możliwość wykręcić miski? Po wykręceniu bierzesz cienki płaski śrubokręt i wkładasz go od wewnętrznej strony pod plastik. Trzymasz miskę jedną ręką a drugą robisz kolisty ruch napierając na plastik, wyskoczy z gniazda. Jeśli będziesz to robił od czoła miski to jest spora szansa że plastik pęknie a także trwale się zdeformuje. Nawet jeśli lekko wygniesz plastikowy kołnierz plastiku od środka to i tak "siądzie" on prawidłowo przy montażu osi. Lewe łożyska suportów padają szybciej niż prawe. Pod plastikiem masz metalowo-gumową pokrywke łożyska, pod nią łożysko bez uszczelnienia, brak też fabrycznie uszczelnienia z drugiej strony. Przyczyn hałasu może być dwie - to co napisałem wyżej (lewa miska dostaje bardziej niż prawa) i/lub skisłe od rdzy łożysko.
kidot Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 O to chodzi ,że nie mam możliwości wykręcić misek bo nie posiadam klucza. Spróbuje na zewnątrz .
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 I tak suport jest do wymiany, chyba że możesz żyć z tym szuraniem. Bo w praktyce jeśli suport nie strzela to pozostałe jego słabości można przeżyć (nawet luzy, na upartego). Jak połamiesz plastik to na pewno suport będzie do wymiany już , szczególnie jak pęknie część w której osadzona jest oś, bo ten plastik decyduje o pasowności osi bez luzu.
kidot Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 Szuranie nie mogę przeżyć bo idzie na cały rower. Dam do serwisu aby wymienili cały suport bo i tak klucza nie posiadam do wykręcenia. Ale jak to bywa nie daje mi to spokoju więc swoje rączki wsadzę i spróbuje wyjąć ten plastik he he. A czy jest możliwość dokupienia samego łożyska ?
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Nawet jeśli wydłubiesz plastik to łożysko i tak już ma dość. Probowałem wiele razy reanimować te suporty (niektóre łożyska po wyczyszczeniu/wymyciu syfu i posmarowaniu - jak np łożysko dolne w sterach Twojego Domane odzyskują życie) ale nawet po przesmarowaniu "gruchanie" nie znika. Jakośc suportów Shimano tego typu jest przeważnie mizerna. Łożyska można wymienić, http://allegro.pl/kapa-oslona-lozysk-kapelusz-bb70-bb5700-bb52-i5130051235.html Powyżej plastik do dokupienia, łożyska są dostępne, rozmiaru nie pamiętam. Shimano montuje łożyska przerobione, zeszlifowane co do szerokości.
kidot Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 Z tego co patrzę kupienie nawet łożyska plus osłona wyjdzie bez mała tyle samo co suport. Ostatnie pytanko.Jaki suport byś polecił ?. A może lepiej zainwestować w klucz i samemu sobie suport wymienić ?.
kinder85 Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Same łożyska w miskach tez da się wymienić, jeżeli dobrze pamiętam to pasują tam łożyska 6806, faktycznie są tyć szersze niż oryginalne ale poza miskę nie wystają i ogólnie wszystko pracuje dobrze (sam sprawdzałem). Ja na Twoim miejscu zainwestował bym w klucz, kosztuje podobnie co usługa wymiany suportu w serwisie, zostanie na przyszłość a i warto nauczyć się czegoś o obsłudze swojego roweru
gtb Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Zainwestuj w klucz i sam wymień suport (narzędzie zostanie na przyszłość + zadowolenie z samodzielnie wykonanej pracy) - polecam klucz BITUL 3 w 1, solidnie wykonany i ma od razy klucz do nakrętki korby http://allegro.pl/klucz-do-suportu-hollowtech-3w1-bitul-i6460559027.html Dobrą alternatywą dla suportów shiamnowskich jest Accent BB-EX.
kidot Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 gtb ten suport ex ich jest kilka ex1 , ex2 . ex pro czy któryś konkretnie ?.
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Z tego co patrzę kupienie nawet łożyska plus osłona wyjdzie bez mała tyle samo co suport. Ostatnie pytanko.Jaki suport byś polecił ?. A może lepiej zainwestować w klucz i samemu sobie suport wymienić ?. A ile chcesz zainwestować w rozwiązanie bezproblemowe?
gtb Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 gtb ten suport ex ich jest kilka ex1 , ex2 . ex pro czy któryś konkretnie ?. Technicznie EX1 i EX2 to to samo (1 jest dla Shimano a 2 dla Truvativa) , EX Pro jest parę gram lżejszy (tu musisz patrzeć aby był pod shimano czyli 24/24).
kidot Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 tobo a ile kosztuje rozwiązanie bezproblemowe ....Mogę wydać dużo ale bez przesadyzmu.
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 http://www.bikeradar.com/gear/category/components/bottom-brackets/product/review-enduro-fork-seals-xd-15-bottom-bracket-13-47132/ https://www.chrisking.com/product/threadfit-bottom-bracket/ Wiem że nie lubisz iść na kompromisy
kidot Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 No Tobo dałeś mi do myślenia he he. Klucz zakupię zrobię sam. Nad suportem się zastanowię. Dzięki Panowie za pokazanie właściwej drogi. Miłego dzionka.
BulletTime Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Ja od siebie polece shimano saint, suport jest dedykowany do grawitacji zatem trwalosc jest wieksza . Model taki http://rowerowy.com/sklep/czesci/wklady-suporty/os-hollowtech/prod/saint-bb Mi sie trafil exemplarz ktory po 5000 km i kilkanastokrotnym myciu myjka nie strzela ani nie daje oporow.
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 No Tobo dałeś mi do myślenia he he. Klucz zakupię zrobię sam. Nad suportem się zastanowię. Dzięki Panowie za pokazanie właściwej drogi. Miłego dzionka. Przeczytaj test xd 15.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.