Skocz do zawartości

[ok 6000 zł] ścieżkowiec - enduro

Nurek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad zakupem roweru do ambitniejszej górskiej turystyki, na kole 29. Wpadły mi w oko dwa rowery.

Używana KONA

http://allegro.pl/kona-satori-29-enduro-am-pike-rct3-inline-reverb-i6602347023.html

albo nowa MERIDA

http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-amortyzowane-29/rower-merida-one-twenty-9-600-29-2016

Kona ma dużo lepszy osprzęt, z kolei Merida jest nowa. Co byście polecali?

Napisano

Z ta dozywotnia gwarancja na rame to trzeba uwazac, bo ona zdaje sie nie jest przechodnia i dotyczy tylko pierwszego wlasciciela roweru, ale nie wiem jak to jest traktowane, trzeba by sie dowiedziec u dystrybutorow Kony w PL. W kazdym razie takie sa zapisy oryginalnych  warunkow gwarancji Kony. Tak czy siak, Kona to znakomita marka jak dla mnie, sam jezdze juz na drugim rowerze Kony i to moje subiektywne odczucia z obcowania z tymi rowerami.

Napisano

Wieczyste gwarancje na ramy zawsze sa na pierwszego wlasciciela. Inaczej firmy by mialy na tym straty, bo wtedy faktycznie gwarancja by byla wieczna, a tak trwa srednio iles tam lat az ktos roweru nie sprzeda.

Napisano

No wlasnie, a ludzie czesto pisza w ogloszeniach ze rama jest objeta wieczysta gwarancja co ma spowodowac szybsza sprzedaz. Pozniej kupiec budzi sie z reka w nocniku jak cos sie stanie i nie moze juz skorzystac z tej gwarancji.

Napisano

Zdaję sobie sprawę z ograniczeń gwarancji, sposobem może być "dogadanie się" z obecnym właścicielem, że w razie czego on zgłosi usterkę. Chociaż, za jakiś czas, może to różnie działać, gość się może wypiąć i tyle z gwarancji.

Meridę mam u siebie w sklepie, na miejscu, przymierzałem się do L-ki i mi pasuje (mam 188 wzrostu). Kony jeszcze na żywo nie widziałem, będę musiał się umówić i przejechać, zobaczyć czy rozmiar będzie OK. Teraz jeżdżę na sztywnym Cube 21 cali, jak go kupowałem to 19 wydawała mi się trochę za mała. Ale w fulu może będzie inaczej niż w sztywniaku, zresztą różne firmy różnie podają rozmiar.

Napisano

No wlasnie. Jak cos strzeli po 3 miesiacach to moze byc sklonny. Jak za dwa lata to bedzie mial w nosie. A nawet jezeli nie to bedzie posrednikiem. Ty wysylasz jemu, on ma problem na glowie... Calosc moze dlugo trwac i byc niepewna.

Napisano

Ale jak gosc tak pisze to znaczy ze nie przestudiowal warunkow gwarancji. ja bym sie go zapytal czy jest swiadomy jak to dziala.

Co do Kony to mam Blasta L, na wzrost 182, jak na niego wsiadlem to wydawalo mi sie ze rama ciut przymala, ale to bylo tylko pierwsze wrazenie. Przy 188 to nie wiem czy bym nie probowal XL jednak. no i to jest HT a nie Full.

Napisano

Ale jak gość tak pisze to znaczy ze nie przestudiował warunków gwarancji. ja bym się go zapytał czy jest świadomy jak to działa.

Myślę, że świetnie wie jak to działa i liczy na to, że kupujący nie wie. ;-)

Tak, czy inaczej, taka Kona w oryginalnej konfiguracji kosztuje ok. 10 tyś., tu jest dodatkowo doinwestowana w lepszy amor, damper, sztycę więc cenowo wydaje mi się ok, nawet uwzględniając to, że nie miałbym gwarancji na ramę. Jako markę też wolałbym "kultową" Konę niż tajwańską Meridę (chociaż wizualnie ta mi się bardzo podoba) - ale to już sprawa drugorzędna.
Pytanie czy Pike jest na tyle lepszy od RS Sektora, a Cane Creek Inline od RS Monarcha ze warto iść w używkę?

Napisano

Ta Kona wygląda na dobry stan, koła są naprawdę dobre, topowy widelec do AM/EN, damper też najwyższa półka.

Jak dla mnie Kona stoi minimum 2 ligi wyżej od Meridy i to na nią bym stawiał, nawet mimo że jest używana.

Napisano

a co z pełnomocnictwem? Kolo Ci wystawi, że go reprezentujesz przy naprawach gwarancyjnych hehe i tyle :)

Poza tym naprawdę macie takie doświadczenia, ze przy realizacji gwarancji sprawdzają Wam dowód osobisty?

Napisano

Pytanie czy Pike jest na tyle lepszy od RS Sektora, a Cane Creek Inline od RS Monarcha ze warto iść w używkę?

Nie ma czego porównywać. Zupełnie inne parametry techniczne i charakterystyka pracy na plus dla Pike'a i CC. Tym bardziej w góry i tym bardziej jak się trochę waży. Trzeba by obejrzeć tą Konę i jak wszystko gra to same graty są warte furmankę kasy. I dobre koła a to bardzo ważne w takim terenie przy 29er. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...