telik87 Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Witam, planuję kupić nawigację rowerową od GARMINA. Mam dylemat, który kupić 820 czy 1000. Kasa nie gra roli. Jeżdżę na rowerze na długich dystansach (100-200 km). Planuję też wycieczki rowerowe zagranicę.Przejrzałem już wątki na tym forum, także recenzje w google i nie mogę się zdecydować. Są plusy i minusy. 1000 jest wielki, ale wielkość myślę, że nie będzie mi przeszkadzała. Właśnie, co z profilem roweru? W obydwu podobno chyba nie ma takiej opcji. Mam rower szosowy i MTB. Jak Wam się sprawują te nawigacje? Psują się? W której wersji najlepiej się sprawdza GPS? Edge 820 jest nowszy. Może jest lepszy sygnał GPSa?
bobiik Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Bylem przed podobnym wyborem lecz zastanawialem sie miedzy 810,820,a 520. Wybór padl na 520. Trochę różni sie od 820. Miedzy innymi w 520 ekran nie jest dotykowy mi to nie przeszkadza. Ekran jest takich samych rozmiarów co 820. Oba modele różnią sie paroma zaawansowanymi funkcjami ktorych nie potrzebowalem. Ponadto 1000,820,520 maja dodatkowo wbudowany system glonass. Moja 520 sprawuje sie wyśmienicie. Nie gubi sygnalu i swietnie radzi sobie z jazdą po kursie. Jedyne co czego mam zastrzezenia to wielkość ekranu,ktory do nawigacji moglby być wiekszy co da 1000 lub ewentualnie 810.
maciejas Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Pewnie już przetrząsnąłeś internet i znalazłeś wszystkie różnice między tymi urządzeniami, na przykład tu: https://www.dcrainmaker.com/2016/07/garmin-edge-820.html#whats-new-different Być może jednak nie dotarłeś do tego, że internet kipi wręcz niezadowoleniem użytkowników 820-tki. Śledzę czysto hobbistycznie na przykład forum Garmina i to co dzieje się z 820-tką po kolejnych aktualizacjach oprogramowania - no po prostu boki zrywać. Nigdy nie wiesz jaka funkcja przestanie Ci działać, która spowoduje zablokowanie urządzenia, itd. Niech za przykład posłuży przypadek ekranu dotykowego, który od samego początku spora grupa użytkowników uznawała za nieużywalny ze względu na jego nadwrażliwość (nie trzeba było dotykać by uruchamiać funkcje, itd). Garmin w końcu uznał, że to problem i w ostatniej wersji oprogramowania dodał możliwość dostosowania poziomu wrażliwości na dotyk. Ustawił przy okazji czułość ekranu na minimalny, co skutecznie utrudnia dotarcie do odpowiedniej pozycji w menu i zmianę tego ustawienia. Co więcej - maksymalna czułość jest niższa, niż była wcześniej - więc część osób już pisze, że ekarny nie współpracują ze zwykłymi rękawiczkami. Nic tylko popcorn zakupić i czytać.... Świetna szkoła jak NIE robić produktu. Pewnie za jakiś czas wyprostują - ale na razie 820-tka tylko dla osób o mocnych nerwach.
bobiik Napisano 7 Listopada 2016 Napisano 7 Listopada 2016 Myślę że przypadek jaki został opisany wyżej to losowa sprawa z 820. Dwóch moich znajomych ma ten model i działają poprawnie.
hulaj Napisano 7 Listopada 2016 Napisano 7 Listopada 2016 Jeśli robisz takie długie trasy to proponuję darmową nawigację na androidzie, darmowe dokładne mapy i zasilanie dodatkowe. Mam to przetestowane, działa bardzo dobrze. Możesz zastosować powerbank, albo zasilanie z prądnicy shimano. Przedstawiam moje doświadczenia na :
maczet190399 Napisano 7 Listopada 2016 Napisano 7 Listopada 2016 Według mnie nie warto dopłacać za 1000. No chyba, ze chcesz większy ekran. Jednak masz wówczas większe prawdopodobieństwo, że możesz uszkodzić urządzenie w trakcie wywrotki lub innego niespodziewanego manewru. *20 jest mały i zgrabny Nawet 820 nie warto kupować jak nie potrzebujesz obsługi miernika mocy. Weź 820 Explore i będzie git. 520 oprócz braku dotykowego ekranu nie obsługuje większej ilości satelitów jak 820 więc według mnie warto dopłacić i nie wkurzać się potem
arek_wro Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Mam Edge'a 1000 i jak dla mnie wielkość jest optymalna. Wywrotki się zdarzały, ale bez konsekwencji dla samego garmina. Jak na razie sprawuje się ok, choć zdarza mu się czasami zaliczyć zawiechę. Nie zdarzyło mi się to jeszcze podczas jazdy, tylko podczas nawigowania po funkcjach w domu. Co do profili, to jak najbardziej można sobie skonfigurować kilka dla różnych rowerów. W 800-kach chyba też tak jest.
zekker Napisano 11 Listopada 2016 Napisano 11 Listopada 2016 Nawet 820 nie warto kupować jak nie potrzebujesz obsługi miernika mocy. Weź 820 Explore Explore ma mniej opcji treningowych. Warto popatrzeć czy ich nie zabraknie. Tak samo myślałem kupując Edge Touring Plusa. Z opcji wyznaczania tras nie korzystam, a opcji do treningu czasem brakuje (u mnie praktycznie brak, tyle co pomiar tętna) jakby człowiek miał się za siebie zabrać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.