miszczkorby Napisano 27 Października 2016 Napisano 27 Października 2016 Cześć. Zdaję się, że moja wiekowa i pancerna przeciepka powoli umiera choć nie wiem, czy śmiercią naturalną, czy pomógł jej w tym warsztat, bo zaczęło się akurat jak odebrałem rower z serwisu... W każdym razie. Do tej pory nie miałem problemu z wyregulowaniem. Mam 5 rowerów i akurat ta przerzutka sprawiała najmniej kłopotów z regulacją. Najpierw zauważyłem, że łańcuch wpada w silne drgania na blacie-ośce. Myślałem, że to nieodpowiednio dokręcony blat na kwadracie po wymianie suportu, ale ściągnąłem i jeszcze raz kluczem dyna. na 40 nm i bez zmian. W każdym razie teraz jest tak, że na małym blacie chodzi elegancko, ale na dużym ma problem ze zrzucaniem na 4; 5; 6 bieg. jeśli zluzuję linkę, to zaś na małym blacie 2 bieg hałasuje i tak w koło macieju. Kombinowałem z różnymi ustawieniami śrub limitujących, ale nic to nie dało. albo dobrze pracuje z małego albo dużego blatu. Potem zauważyłem, że ma lekki luz (ok. 1 mm) na śrubie mocującej. Sama podkładka ze śrubą limitującą B również ma luz podczas pracy. Czy da się wszystko rozebrać i sprawdzić, co się dzieje ? Te śrubę mocującą zabepiecza swoisty pierścień, ale nie jest to typowy Seger. Jak do tego podejść i jakby co, to można to dostać na wymianę ? Nie wiem jak to się po polsku nazywa, ale po angielsku to B axle assembly (coś takiego http://www.terapeak.com/worth/shimano-dura-ace-7900-ultegra-6700-rear-derailleur-b-axle-assembly/351554867342/ ). Pozdrawiam. dodam jeszcze, że hak jest prosty ok, niezastąpiony RJ ma film jak to rozebrać na przykładzie starego XTR-a, ale podejrzewam, że przez ostatnie 30 lat konstrukcyjnie nic się tutaj nie zmieniło. obawiam się tylko, że albo śruba, albo co gorsza korpus przerzutki przez który ona przechodzi starły się przez lata i wyczyszczenie i nasmarowanie nie rozwiąże problemu. nic zobaczymy jutro...
Gość Napisano 28 Października 2016 Napisano 28 Października 2016 Od kiedy to jest przerzutka przednia?
woojj Napisano 28 Października 2016 Napisano 28 Października 2016 Jaki przebieg mają te komponenty??? Mi to wygląda na padnięty totalnie napęd.
miszczkorby Napisano 28 Października 2016 Autor Napisano 28 Października 2016 Machnąłem się z otagowaniem. Przebiegu nie znam. Rower jest z ok. 1987 r. Ale kupiłem go dibrym stanie. Nic rozbiore to dziś i zobaczymy w jakim stanie jest śruba. Na oko wydaje mi się, że wcięcie w które wchodzi pierścień zabezpieczający wyrarło się przez lata i stąd luz. Mam trochę szpeju i zobacze czy śruba z sory 3400 będzie pasować
woojj Napisano 28 Października 2016 Napisano 28 Października 2016 daj zdjęcia napędu.... łańcuch+zębatki. Luz na przerzutce przy 7 napędzie to mniejszy problem. Szarpania na pewno nie pochodzą od luzu sworzni/pantografu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.