Skocz do zawartości

[spodnie zimowe] AmFIB Elite PEARL IZUMI kontra Wasze propozycje

krajes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W związku z tym, że sezon rowerowy trwa u mnie orzez cały rok poszukuję dobrych spodni kolarskich na szelki. Do tej pory jeździłem na decathlonowskich (nie pamiętam modelu, ale najwyzszy), z tym, że nie zapewnia mi on dostatecznej ochrony.

Przeglądam ofertę centrumrowerowe.pl i znalazłem coś takiego:

https://m.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/spodnie-obcisle/dlugie/p,spodnie-amfib-elite-szelki-pearl-izumi,639268.html

Zapewniają wodoszczelność inwiatroszczelność, czyli to czego poszukuję. Chciałbym zakupić możliwie najbardziej wiatroszczelne i wodoszczelne spodnie (na sezon jesień-zima, czyli deszcze i mrozy)

Czy miał ktoś z Was do czynienia z tymi spodniami? A może macie lepsze propozycje w nieco niższej cenie? Dla uściślenia, jestem w stanie zapłacić i większe pieniążki o ile efekt, ktorego poszukuje zostanie osiągnięty.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Moją aktywność można podciągnąć pod szosę, chociaż szosą nie jeżdżę. Jeżdżę cross'em, ale głównie po drogach.

Problem w tym, że nie lubię luźnych spodni. A zatem chciałbym obścislaki takie, żeby ani wiatru ani wody nie przepuszczały i były ciepłe :D

Napisano

Te spodnie nie są wodoszczelne. Wodoszczelne - i nie do końca - są panele "nieprzewiewne". A nawet jeśli są wodoszczelne to i tak będziesz mokry, bo reszta paneli nie jest i szwy też nie.

W opisie nie jest podane że są wodoszczelne i wiatroszczelne. 

One są uszyte z częsciowo przewiewnych kawałków, te są na dole nogawek. Reszta spodni jest ocieplana i wiatroszczelna, przy mrzawce także wodoszczelna. 

Jeśli chcesz być suchy w deszczu musisz szukać innych spodni, muszą mieć klejone szwy i materiał membranowy. Takowych praktycznie na rynku nie ma, wyjątków jest parę - Endura Stealth Lite Extreme, Endura Stealth Extreme, Bontrager Velocis Stormshell. To są spodnie "rajtuzowate", wykonane z materiału z membraną i z klejonymi szwami.

http://pmrider.pl/produkt/spodnie-bontrager-velocis-stormshell/

Pod nie musiałbyś tak czy inaczej założyć warstwę izolacji.

http://www.dobrerowery.com/enduralycrastealthextremetightse5010-p-12163.html

Pod te nie.

Napisano

SPODNIE BONTRAGER VELOCIS STORMSHELL | Rowery Wrocław Sklep oraz Serwis Rowerowy PM Rider   Pod nie musiałbyś tak czy inaczej założyć warstwę izolacji.

Dziękuję za odpowiedź. A co masz na myśli pisząc, że musiałbym założyć warstwę izolacji?

Czy wskazane przez Ciebie Bontragery mają wkładkę?

Pozdrawiam 

Napisano

Spodnie zimowe z wkładką to wg mnie kiepski pomysł.

Jeśli będziesz potrzebował dodatkowej warstwy (co często jest niezbędę, szczególnie w niższych temperaturach) kolejną warstwę będziesz musiał założyć pod pamersa, co mija się z filozofią ciuchów rowerowych z wkładką. 

Ja mam w nizszych temperaturach:

- spodnie krótkie z wkładką + spodnie długie jak w temacie (lżejsze lub "cięższe" co do izolacji i ochrony przed przewianiem)

- spodnie krótkie z wkładką + nogawki

- spodnie krótkie z wkładką + nogawki + spodnie długie jak wyżej

- w najcięższej wersji jeszcze cienkie rajtuzy wełniane

Stormshelle to spodnie takie jak chcesz - czyli przeciwdeszczowe, obcisłe (nie jak lycry ale jednak przylegające), cienkie, bez ocieplenia, więc jeśli go będziesz potrzebował to musisz mieć jeszcze jedną warstwę (którą w tych Pearlach spełnia misiowata wyściółka wewnątrz). 

Ja ani kurtki ani spodni Velocis nie kupiłbym w ciemno - one są dziwnie skrojone i można mieć problem z dogadaniem się. Jeśli masz możliwość przymiarki to to zrób. 

Napisano

Spodnie zimowe z wkładką to wg mnie kiepski pomysł. Jeśli będziesz potrzebował dodatkowej warstwy (co często jest niezbędę, szczególnie w niższych temperaturach) kolejną warstwę będziesz musiał założyć pod pamersa, co mija się z filozofią ciuchów rowerowych z wkładką.    Ja mam w nizszych temperaturach: - spodnie krótkie z wkładką + spodnie długie jak w temacie (lżejsze lub "cięższe" co do izolacji i ochrony przed przewianiem) - spodnie krótkie z wkładką + nogawki - spodnie krótkie z wkładką + nogawki + spodnie długie jak wyżej - w najcięższej wersji jeszcze cienkie rajtuzy wełniane   Stormshelle to spodnie takie jak chcesz - czyli przeciwdeszczowe, obcisłe (nie jak lycry ale jednak przylegające), cienkie, bez ocieplenia, więc jeśli go będziesz potrzebował to musisz mieć jeszcze jedną warstwę (którą w tych Pearlach spełnia misiowata wyściółka wewnątrz).    Ja ani kurtki ani spodni Velocis nie kupiłbym w ciemno - one są dziwnie skrojone i można mieć problem z dogadaniem się. Jeśli masz możliwość przymiarki to to zrób. 

Jesteś mistrz :) mega mistrz!

Spodnie ontragera zamówione, przymiarka będzie :)

Wiem już o co chodzi i osoby ze sklepu dokładnie potwierdziły Twoje zalecenia :D

Dziękuję pięknie za pomoc! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...