krajes Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Witam, W związku z tym, że sezon rowerowy trwa u mnie orzez cały rok poszukuję dobrych spodni kolarskich na szelki. Do tej pory jeździłem na decathlonowskich (nie pamiętam modelu, ale najwyzszy), z tym, że nie zapewnia mi on dostatecznej ochrony. Przeglądam ofertę centrumrowerowe.pl i znalazłem coś takiego: https://m.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/spodnie-obcisle/dlugie/p,spodnie-amfib-elite-szelki-pearl-izumi,639268.html Zapewniają wodoszczelność inwiatroszczelność, czyli to czego poszukuję. Chciałbym zakupić możliwie najbardziej wiatroszczelne i wodoszczelne spodnie (na sezon jesień-zima, czyli deszcze i mrozy) Czy miał ktoś z Was do czynienia z tymi spodniami? A może macie lepsze propozycje w nieco niższej cenie? Dla uściślenia, jestem w stanie zapłacić i większe pieniążki o ile efekt, ktorego poszukuje zostanie osiągnięty. Pozdrawiam Krzysztof
phoe Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 A jeździsz szosą czy MTB? Ja na spodnie z Deca zakładam spodnie luźne wodoszczelne Rogelli(takie za 90zł), może komfort trochę mniejszy ale jest ok.
krajes Napisano 20 Października 2016 Autor Napisano 20 Października 2016 Moją aktywność można podciągnąć pod szosę, chociaż szosą nie jeżdżę. Jeżdżę cross'em, ale głównie po drogach. Problem w tym, że nie lubię luźnych spodni. A zatem chciałbym obścislaki takie, żeby ani wiatru ani wody nie przepuszczały i były ciepłe
krajes Napisano 20 Października 2016 Autor Napisano 20 Października 2016 Dziękuję, ale wolę wspierać lokalne firmy/sklepy.
tobo Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Te spodnie nie są wodoszczelne. Wodoszczelne - i nie do końca - są panele "nieprzewiewne". A nawet jeśli są wodoszczelne to i tak będziesz mokry, bo reszta paneli nie jest i szwy też nie. W opisie nie jest podane że są wodoszczelne i wiatroszczelne. One są uszyte z częsciowo przewiewnych kawałków, te są na dole nogawek. Reszta spodni jest ocieplana i wiatroszczelna, przy mrzawce także wodoszczelna. Jeśli chcesz być suchy w deszczu musisz szukać innych spodni, muszą mieć klejone szwy i materiał membranowy. Takowych praktycznie na rynku nie ma, wyjątków jest parę - Endura Stealth Lite Extreme, Endura Stealth Extreme, Bontrager Velocis Stormshell. To są spodnie "rajtuzowate", wykonane z materiału z membraną i z klejonymi szwami. http://pmrider.pl/produkt/spodnie-bontrager-velocis-stormshell/ Pod nie musiałbyś tak czy inaczej założyć warstwę izolacji. http://www.dobrerowery.com/enduralycrastealthextremetightse5010-p-12163.html Pod te nie.
krajes Napisano 21 Października 2016 Autor Napisano 21 Października 2016 SPODNIE BONTRAGER VELOCIS STORMSHELL | Rowery Wrocław Sklep oraz Serwis Rowerowy PM Rider Pod nie musiałbyś tak czy inaczej założyć warstwę izolacji. Dziękuję za odpowiedź. A co masz na myśli pisząc, że musiałbym założyć warstwę izolacji? Czy wskazane przez Ciebie Bontragery mają wkładkę? Pozdrawiam
tobo Napisano 21 Października 2016 Napisano 21 Października 2016 Spodnie zimowe z wkładką to wg mnie kiepski pomysł. Jeśli będziesz potrzebował dodatkowej warstwy (co często jest niezbędę, szczególnie w niższych temperaturach) kolejną warstwę będziesz musiał założyć pod pamersa, co mija się z filozofią ciuchów rowerowych z wkładką. Ja mam w nizszych temperaturach: - spodnie krótkie z wkładką + spodnie długie jak w temacie (lżejsze lub "cięższe" co do izolacji i ochrony przed przewianiem) - spodnie krótkie z wkładką + nogawki - spodnie krótkie z wkładką + nogawki + spodnie długie jak wyżej - w najcięższej wersji jeszcze cienkie rajtuzy wełniane Stormshelle to spodnie takie jak chcesz - czyli przeciwdeszczowe, obcisłe (nie jak lycry ale jednak przylegające), cienkie, bez ocieplenia, więc jeśli go będziesz potrzebował to musisz mieć jeszcze jedną warstwę (którą w tych Pearlach spełnia misiowata wyściółka wewnątrz). Ja ani kurtki ani spodni Velocis nie kupiłbym w ciemno - one są dziwnie skrojone i można mieć problem z dogadaniem się. Jeśli masz możliwość przymiarki to to zrób.
krajes Napisano 21 Października 2016 Autor Napisano 21 Października 2016 Spodnie zimowe z wkładką to wg mnie kiepski pomysł. Jeśli będziesz potrzebował dodatkowej warstwy (co często jest niezbędę, szczególnie w niższych temperaturach) kolejną warstwę będziesz musiał założyć pod pamersa, co mija się z filozofią ciuchów rowerowych z wkładką. Ja mam w nizszych temperaturach: - spodnie krótkie z wkładką + spodnie długie jak w temacie (lżejsze lub "cięższe" co do izolacji i ochrony przed przewianiem) - spodnie krótkie z wkładką + nogawki - spodnie krótkie z wkładką + nogawki + spodnie długie jak wyżej - w najcięższej wersji jeszcze cienkie rajtuzy wełniane Stormshelle to spodnie takie jak chcesz - czyli przeciwdeszczowe, obcisłe (nie jak lycry ale jednak przylegające), cienkie, bez ocieplenia, więc jeśli go będziesz potrzebował to musisz mieć jeszcze jedną warstwę (którą w tych Pearlach spełnia misiowata wyściółka wewnątrz). Ja ani kurtki ani spodni Velocis nie kupiłbym w ciemno - one są dziwnie skrojone i można mieć problem z dogadaniem się. Jeśli masz możliwość przymiarki to to zrób. Jesteś mistrz mega mistrz! Spodnie ontragera zamówione, przymiarka będzie Wiem już o co chodzi i osoby ze sklepu dokładnie potwierdziły Twoje zalecenia Dziękuję pięknie za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.