tisu Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Witam zaplotłem sobie na nowo koło.Po włożeniu w ramę koło nie jest na środku i obciera o ramę. Gdzie popełniłem błąd , czy źle wycentrowałem koło ?
Garlock Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Prawdopodobnie nie ustawiłeś obręczy w osi piasty, czyli jak to mówią przeciągnąłeś obręcz. Do ustawiania obręczy symetrycznie w zasadzie służy taki przyrząd https://www.cyklotur.com/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-centrowania/p,przyrzad-wag-5-do-sprawdzania-centr-kola-park-tool,29340.html ale w praktyce można poradzić sobie i bez niego. Spróbuj włożyć koło odwrotnie (strona prawa na lewą), jeśli będzie trzeć z drugiej strony, to musisz poprawić centrowanie.
tisu Napisano 20 Października 2016 Autor Napisano 20 Października 2016 wkładałem koło odwrotnie koło trze z drugiej strony
Ychu Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Wycentruj koło porządnie i już Najlepiej daj to do serwisu i za ~20 zł masz problem z głowy.
Garlock Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Czyli źle wycentrowane. Zaznacz/zapamiętaj która strona jest za blisko ramy. Zmierz odległość krawędzi obręczy od rurek ramy po obu stronach. Odejmij od większego pomiaru mniejszy i podziel na 2. To jest odległość o jaka musisz posunąć obręcz. Włóż koło w centrownicę, dosuń do obręczy czujnik od strony gdzie masz większą odległość obręczy od ramy a następnie wycofaj go o obliczoną wartość przesunięcia. I centruj kolo luzując nyple od strony przeciwnej od czujnika i naprężając po stronie czujnika. Tylko powoli, o 1/4 obrotu na raz bo totalnie rozcentrujesz kolo. Jak obręcz dojdzie do czujnika to powinna być dokładnie na środku (o ile dokładnie zmierzyłeś )
robertrobert1 Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Prawdopodobnie nie ustawiłeś obręczy w osi piasty, czyli jak to mówią przeciągnąłeś obręcz. . Spróbuj włożyć koło odwrotnie (strona prawa na lewą), Tylne koło na odwrót? I myślisz, że zadziała? Pomyśl co jest nie tak. Według mnie szprychy są żle dobrane. Od strony kasety powinny być krótsze.
Garlock Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 Tylne koło na odwrót? I myślisz, że zadziała? A czy ja mu każę zakładać łańcuch? P.S. Włożył odwrotnie i potwierdził diagnozę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.