amortyzol Napisano 19 Października 2016 Napisano 19 Października 2016 Witam ! Planuję zmianę napędu ze Srama GX na Shimano Xt. Wszystko w systemie 11 biegów. Mam pytanie, czy nie będzie problemu z założeniem bębenka Shimano do piasty, w której obecnie jest bębenek Sram XD ? Obecna piasta to DT Swiss E 1900 SPLINE 12x142mm. Czy bębenek Srama będzie można w przyszłości zastosować w dowolnej piaście, kompatybilnej z 11s ? Pozdrawiam
dawid Napisano 19 Października 2016 Napisano 19 Października 2016 musisz wymienić bębenek, z tego co widzę jest to koszt 192zł (bębenek + endcap do bębenka shimano)
amortyzol Napisano 23 Października 2016 Autor Napisano 23 Października 2016 Czyli rozumiem że do w/w piasty bez problemu założę bębenek Shimano. W razie gdybym chciał wykorzystać bębenek Srama, założę go do dowolnej piasty pod 11s ?
tobo Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 Nie. To nie jest standard, praktycznie każda firma ma swóje rozwiązanie konstrukcyjne takiego bębenka (rozmiar łożysk/średnica osi, sposób osadzenia na osi, typ mechanizmu zapadkowego, kształt i ilość zapadek itd). Dany bębenek możesz (i to nie zawsze) montować w kołach producenta bębenka. Bębenek który masz założysz tylko w niższych modelach piast DT, wysokie modele mają bębenek przystosowany do innego mechanizmu zapadkowego.
amortyzol Napisano 23 Października 2016 Autor Napisano 23 Października 2016 Podsumowując, moja piasta przyjmie bębenek Shimano ? Czy jej konstrukcja współgra tylko ze Sramem XD ?
diarem Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 Podsumowując, moja piasta przyjmie bębenek Shimano ? Czy jej konstrukcja współgra tylko ze Sramem XD ? Przyjmie bębenek dt pod system shimano, bebenka firmy shimano nie przyjmie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.