Skocz do zawartości

[łańcuch] Na jaki wymienić shimano HG54 ?

Seon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. chciałbym wymienić łańcuch Shimano HG54 na inny,z spinką.

specyfikacja napedu:

Przerzutka przednia SHIMANO DEORE M610

Przerzutka tylna SHIMANO DEORE M610

Kaseta / Wolnobieg SHIMANO DEORE HG50-10 / 11-36T

Łańcuch SHIMANO HG54

Mechanizm korbowy SHIMANO M522 / 42X32X24T / OCTALINK / OSŁONA

Napisano

Shimanowskie są spinane pinem który jestw zestawie. Możesz spokojnie zastosować spinkę, oczywiście kupujesz łańcuch 10sp. Więc tylko ogranicza cię kasa. Pamiętaj że nie które łańcuchy są kierunkowe.   

Napisano

Mam łańcuch KMC i Shimano (XT z tego co pamiętam).

Shimano kierunkowy, co osobiście mnie wkurza przy zakładaniu. Mam też nieodparte wrażenie że napęd pracuje głośniej i mniej kulturalnie niż na KMC.

Tapatalk...pszemoo

Napisano

Ja mam Dura Ace i KMC, oba kierunkowe i też Shimanowski Dura Ace jest głośniejszy. Ale za to biegi na na Dura ace wchodzą płynniej    

Napisano

Co to za model kmc że jest kierunkowy ? 

A są KMC kierunkowe??? 
Mam dwa Dura ace i KMC x10L Oba Shimano są kierunkowe. Z KMC nie spotkałem się z kierunkowym.   

Napisano

Powitoł

A pada ci łańcuch czy ci tylko spinki brakuje? Dwie spinki KMC do 10rz łańcucha w decathlonie kosztują 20ziko więc taniej wyjdą niż nowy łańcuch ze spinką ;) Skrócić i tak musisz każdy.

Przekręciłem na dwóch łańcuchach HG54 i spinkach z deca okolice 4-4,5 tys. km bez najmniejszego problemu i dopiero Szanowny Rodziciel prawie zabił jeden zostawiając rower na tydzień na deszczu :) Po odszejkowaniu i naoliwieniu śmiga dalej ale głośniej niż ten drugi. Wszystko na napędzie 1x10 więc łańcuch nie taki ostatni jak go opisują.

Napisano

A co tu takiego może wkurzać? Jest strona wewnętrzna, zewnętrzna i koniec filozofii.

Filozofia żadna, ale przy zmianie "na szybko" jest to wkurzające, że trzeba zwracać uwagę. Zwłaszcza, że za kierunkowością łańcucha Shimano wcale nie idzie lepsza kultura pracy.

Tapatalk...pszemoo

Napisano

Zwłaszcza, że za kierunkowością łańcucha Shimano wcale nie idzie lepsza kultura pracy.

Nie zgodzę się z tobą. Jeżeli chodzi o zmianę biegów to kierunkowy SH robi robotę. Tak jak pisałem wyżej Jest głośniejszy ale biegi wchodzą o wiele płynniej niż KMC.

Napisano

Powitoł

A pada ci łańcuch czy ci tylko spinki brakuje? Dwie spinki KMC do 10rz łańcucha w decathlonie kosztują 20ziko więc taniej wyjdą niż nowy łańcuch ze spinką ;) Skrócić i tak musisz każdy.

Przekręciłem na dwóch łańcuchach HG54 i spinkach z deca okolice 4-4,5 tys. km bez najmniejszego problemu i dopiero Szanowny Rodziciel prawie zabił jeden zostawiając rower na tydzień na deszczu :) Po odszejkowaniu i naoliwieniu śmiga dalej ale głośniej niż ten drugi. Wszystko na napędzie 1x10 więc łańcuch nie taki ostatni jak go opisują.

człowiek uczy się na błędach... rozkułem łańcuch w innym miejscu niż oryginalny pin i teraz już 2 razy się zerwał więc muszę,chcę mieć inny. ilu użytkowników tyle opini, ale HG54 podobno jest słaby, więc pytam na co wymienić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...