jarek_222 Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Witam, wymieniam napęd w rowerze z 3x11 na 1x11 i mam dylemat co do zakupu korby. Rower to Kross B2. Planuję wymienić napęd na Shimano XT M8000 ale zastanawiam się czy nie obniżyć nieco kosztów i nie zastosować korby Deore FC-M615 (mocowanie BCD 104). Jaką korbę lepiej kupić dwurzędową czy trzyrzędową żeby mieć lepszą linię łańcucha? Przy trzech blatach wywalam środkową tarczę i wkładam NW 34z, sprawa prosta i bez kombinacji, wolałbym jednak kupić dwurzędówkę (ładniejsza i zamiast większego blatu wstawić NW 34z. Jak mi się zmieni linia łańcucha? Chciałbym trafić w środek kasety 11-46 M8000 bez dawania dużej liczby podkładek. A może odżałować tą kasę i kupić też korbę M8000 ? Co radzicie... pozdrawiam
ArtGD Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Trzyrzędowa korba będzie trochę lepsza. U siebie wstawiłem blat z offsetem 2mm do trzyrzędowej korby i napęd działa dobrze.
Mieteczek Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Dwurzędowa korba, również będzie pasować.Jeżeli chcesz zaoszczędzić kasę, to szukaj używanych. Tak swoją drogą zastanów się czy jest sens zmieniać napęd, czy rzeczywiście potrzebujesz najnowszego napędu, który służy raczej tylko do ścigania.Masz lekkie i sztywne koła?Sądząc po rowerze raczej nie, więc przemyśl to dobrze.Napęd nie da Ci tyle co lepszy amor czy fajne kółka.
jarek_222 Napisano 11 Października 2016 Autor Napisano 11 Października 2016 W sumie to masz rację, ale bardzo podoba mi się zmiana biegów bez konieczności używania przedniej przerzutki.
ArtGD Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 A w jakim terenie jeździsz? Bo jeśli nie masz w okolicy stromych podjazdów to możesz zacząć od przerobienia tego napędu co masz. Wyrzucasz przednią przerzutkę, na korbie zostawiasz środkowy blat i dodajesz napinacz, żeby łańcuch nie spadł. Wtedy byś się przekonał czy napęd 1x jest dla Ciebie. Bo może się okazać, że Ci brakuje szybkich przełożeń. Dla mnie przejście na napęd 1x było najlepszą modyfikacją jaką zrobiłem w rowerze
pszemoo Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać kolejnego. Mam korbę Deore M615 3 blatową, chcę z tego zrobić 1x, zakładając keden blat. Rozumiem, że wywalam wszystkie blaty i w miejsce środkowego zakładam NW. Ale nie jestem pewien jakiej długości śruby i kominy powinienem zastosować (powinny być chyba krótsze). Zmieniał ktoś z Was i podpowie jakiej długości szukać? Druga sprawa to BCD, w mojej korbie wychodzi mi 96 a autor wątku pisze o 104, możliwe że były dwa rozmiary? Tapatalk...pszemoo
ArtGD Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Sprawdź jeszcze raz czy dobrze odczytałeś numer modelu korby. M615 chyba ma BCD 104 a M612 ma BCD 96.
pszemoo Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 Haha... faktycznie, na ramieniu z blatami jest 612. Nie wiem jak ja patrzyłem zmyliło mnie trochę drugie ramię, na którym jest napisane: Tapatalk...pszemoo
jarek_222 Napisano 28 Października 2016 Autor Napisano 28 Października 2016 Finalnie zdecydowałem się na korbę M7000 34T i kasetę M8000 11-46. W połączeniu z przerzutką i manetką M8000 działa to idealnie Pstryk i już. Napęd jest cichy, a kręcąc korbą do tyłu na największej zębatce (46) łańcuch nie spada na mniejszą zębatkę, co mnie pozytywnie zaskoczyło... Fabryczna linia łańcucha na mufie suportu 68mm wg mnie jest bardzo dobra. Podkładki pod suport założyłem standardowo (dwie z prawej i jedną z lewej strony).
Eldo Napisano 28 Października 2016 Napisano 28 Października 2016 Jaki masz wózek w przerzutce ? Pytam bo też jestem świeżo po zmianie na 1x11 właśnie na XT M8000 i ciekawi mnie zachowanie łańcucha z długim wózkiem (ja mam z krótkim). Zębatka 34 Narrow Wide ?
Arni220 Napisano 28 Października 2016 Napisano 28 Października 2016 kręcąc korbą do tyłu na największej zębatce (46) łańcuch nie spada na mniejszą zębatkę, co mnie pozytywnie zaskoczyło... Czy ta zębatka 46z też już jest NW jak ta?
jarek_222 Napisano 29 Października 2016 Autor Napisano 29 Października 2016 Jaki masz wózek w przerzutce ? Pytam bo też jestem świeżo po zmianie na 1x11 właśnie na XT M8000 i ciekawi mnie zachowanie łańcucha z długim wózkiem (ja mam z krótkim). Zębatka 34 Narrow Wide ? Przerzutka z wózkiem krótkim lub średnim (cokolwiek to znaczy), oznaczenie fabryczne GS. Zębatka korby 34 faktycznie jest narrow wide. Czy ta zębatka 46z też już jest NW jak ta? Zębatka nie jest narrow wide, ale ma wiele cieniowanych miejsc. Zrobiłem dzisiaj dłuższy test kręcenia korbą do tyłu w warunkach pokojowych i niestety na ok. 20 prób łańcuch spadł 2 razy Zauważyłem że jak się kręci powoli to wtedy spada łańcuch, a jak szybko to nie spada. Osobiście nigdy nie korzystam z opcji kręcenia do tyłu ale dobrze wiedzieć...
Arni220 Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 Te cieniowania są od ułatwiania zmiany biegów, powinno być tak jak na foto tego Sramowskiego Eagla
Eldo Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 Dzięki za info, sredni wozek to dobra opcja do 1x11. U mnie max na tyle to 40 a na przodzie aktualnie testuje 34 i 36 od Argon Components. Z obserwacji troche sprzęgło na ON przymula zmiane przełożeń ale za to łańcuch 3ma piekielnie mocno.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.