Skocz do zawartości

[1 łańcuch czy 3] do kasety Shimano Claris

teraw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuję zmienić kasetę na Claris 8 rzędową.

Lepiej wziąć do tego 3 łańcuchy CN-HG40 czy 1 ale lepszy, na przykład Connex 808?

Nie wezmę trzech Connexów, bo nie chcę wydać na łańcuch więcej, niż na kasetę (88zł).

Napisano

HG 40 nie bierz , guma od majtek , po 700 km łańcuch na śmietnik.

Znacznie lepszym wyborem będzie connex albo np. kmc x8.

Connex 808 jak dla mnie się nie opłaca bo od 800 różni go tylko lepsze zabezpieczenie przed rudą. Jak będziesz dbał to ruda się nie pojawi nawet na 800-tce a z dwóch pierwszych sklepów wynika że jedna 808 to prawie dwie 800 więc ja kupił bym dwie 800 zamiast 808 albo np. wspomniane wyżej kmc w ilości dwóch sztuk i trochę to przejeździ. 

Napisano

Napęd czyszczę i smaruję regularnie, więc romansował z rudą zdzirą mi raczej nie będzie.

Więc 2 sztuki średniej klasy. Ok, jakiś pomysł jest, nawet sensowny.

Tak samo jak przy 3, przyrównywać co 500 km i brać krótszy?

Napisano

przyrównywać co 500 km i brać krótszy?

Tak , wiadomo że różne czynniki mają wpływ na życie łańcucha więc najlepiej porównać i założyć krótszy. 

• Mod Team
Napisano

HG 40 nie bierz , guma od majtek , po 700 km łańcuch na śmietnik.

700??? u mnie po 200 km w górach zużycie 1,2. Rozciągnięcie na start po wyjęciu z opakowania było 0,5 

Napisano

700??? u mnie po 200 km w górach zużycie 1,2. Rozciągnięcie na start po wyjęciu z opakowania było 0,5

Można i tak :D

W góry to tym bardziej bym go nie zabrał , pisałem o płaskim jak to u mnie było. Gdzieś na forum były moje fotki po 806 km.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

lepszy, ale tylko odrobinkę. Do napędów 7/8 rz nikt nie robi już solidnych łańcuchów. Zamontuj tam jakiś solidny łańcuch do napędów 9 a nawet 10 rz i będzie git ;)

Napisano

Kmc x8.93 jest za 49 zl czyli 6 dych z wysyłką.

Byłby jeden taki.

Łańcuchy 9s w podobnych cenach.

Czyli wychodzi na to, że lepiej jeden lepszy niż 2-3 słabe do taniej kasety i amatorskiej jazdy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...