Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Zamiana dynamo na prądnice w piaście

Rafaltc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam takie pytanie. ROWER KROSS CLASSICO III 2015, posiada butelkowe dynamo, zamówiłem już felge z prądnicą w piaście. Czy mogę od razu podłączyć, czy trzeba coś przerobić w lampie aby działało? Chciałbym jeszcze zmienić na jakąś mocniejszą żarówkę LED.

Napisano

Witam,

pasuje, masz cztery miejsca na kable tz. 2 do tylnej lampy bo jest sterowana przez przednim i 2 do dynama w ośce w kole, po za tym masz kabelek który jest bezpośrednio załączony zaraz do lampy a to dla normalnego dynama.

tutaj video tej lampy, ma okolo 30 lux

Napisano

Czy mogę od razu podłączyć, czy trzeba coś przerobić w lampie aby działało?

Pytanie czy lampka ma wyłącznik, jak nie ma to będzie świeciła cały czas czy tego chcesz czy nie.

Napisano

To akurat wiem że będę musiał założyć wyłącznik. A gdzie można w ogóle kupić takie żarówki?

W tej lampkę jest żarówka HS3, czy istnieją jakieś zamienniki LED?

Napisano

Istnieją ale nie koniecznie się sprawdzą.

Powinny dawać więcej światła (pewnie nie każdy zamiennik) ale będą miały inny rozkład i mogą się nie zgrać z lustrem i kolimatorem w przedniej szybce. W efekcie może gorzej oświetlać drogę niż obecnie.

Napisano

Cześć.

Zamieniłem dynamo na prądnicę w piaście. Podłączyłem przednie światło i wszystko działa ładnie. Problem pojawił się gdy postanowiłem podpiąć tylnie światło. Moja lampka przednia posiada dwa wyjścia na lampkę tylną "+" i "masa" standardowo)))

Oryginalnie lampka tylna którą posiadam posiada izolowany "+" a "masa" idzie na ramę (śruba mocująca lampkę jest połączona z "masą" lampki tylnej i ramą). Podpoiłem  "+" z lampki przedniej na "+" lampki tylnej a "masę" z lampki przedniej do śruby mocującej.

Lampki przednia i tylna świecą.  Czy podłączenie "masy" z lampki przedniej do ramy nie będzie miało negatywnego wpływu na lampkę przednią oraz na prądnicę? A może powinienem zrobić izolowaną "masę" w lampce tylnej?

Napisano

Przednia lampka zapewne nie ma połączenia elektrycznego z mocowaniem do widelca. Przyjrzyj się jak jest zrobione mocowanie przy lampce, zapewne obudowa jest plastikowa.

Jeżeli lampki świecą prawidłowo, to zapewne wszystko jest ok, choć ekspertem w budowie prądnicy się nie czuję.

Napisano

Lampka nie ma połączenia z ramą, plastikowa obudowa.

Tak na wszelki wypadek dziś przerobię masę tylnej lampki na izolowaną od ramy)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...