StanBorys Napisano 3 Października 2016 Napisano 3 Października 2016 hej,mam problem z tylną przerzutką - przyciera mi o łańcuchALE gdy ją wyreguluję (tylna przerzutka ustawiona na skrajny bieg) to jest ok. JEDNAK po przestawieniu tylnej przerzutki na drugi skrajny bieg, przerzutka przednia zaczyna trzeć tym razem drugim brzegiem.Jak to naprawić, regulować tylną czy przednią? dodam że tylna jest ok i nie wiem co mam poprawić :/
radziuGD Napisano 3 Października 2016 Napisano 3 Października 2016 Komornik zlicytował nam kryształowe kule, więc napisz proszę co to za napęd(jaki fanty masz powieszone), bo bez wspomnianych kul nie damy rady odgadnąć. Jeśli to napęd 3x cokolwiek, to ten typ tak ma, jeśli 2x coś tam i nie jest to rower szosowy, to niestety ten typ w mniejszym/minimalnym stopniu, ale dalej tak ma. Brudny napęd też nie pomaga w uzyskaniu ciszy.
StanBorys Napisano 3 Października 2016 Autor Napisano 3 Października 2016 Ok więc jest to rower górski,przerzutka przód: shimano alivoprzerzutka tył: shimano deore lxGdyby ktoś nie zrozumiał tematu, chodzi o problem we współgraniu przerzutki przedniej z tylną, tzn mam nieobcierajcy na przedniej przerzutce łańcuch, gdy tylna jest ustawiona w jednej skrajnej pozycji oraz ewentualnie w pozycji pośredniej LUB gdy tylna jest ustawiona w przeciwnej skrajnej pozycji oraz ewentualnie w pozycji pośredniej.
Kiva Napisano 3 Października 2016 Napisano 3 Października 2016 to jeszcze raz.........dokładniej.......ile masz zębatek na korbie, ile z tyłu na kasecie....., druga rzecz - kiedy to obcieranie występuje co masz z przodu wtedy wrzucone ?(która tarcza duza / srodkowa/ mała ?) , a co z tyłu ? chyba rozumiemy problem ale to ostatnie zdanie mnie rozwaliło :D:Dwynika z niego że masz nie-obcierający łańcuch na obu skrajnych pozycjach oraz na dwóch pośrednich :D:D:D wręcz układ idealny - to tak tytułem ŻARTU
radziuGD Napisano 3 Października 2016 Napisano 3 Października 2016 alivio + lx = 3x9 Niestety ten typ tak ma, bedzie ocierał w opcji blat/duża na kasecie
piciu256 Napisano 3 Października 2016 Napisano 3 Października 2016 Wow autor ma lekkie problemy ze zrozumiałym wyrażaniem się
Tatanka Napisano 3 Października 2016 Napisano 3 Października 2016 A może chodzi o to że łańcuch pracuje na przekosach? Prawidlowo jest https://www.google.pl/search?q=jak+u%C5%BCywa%C4%87+bieg%C3%B3w+w+rowerze&espv=2&biw=1745&bih=864&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_kYSSvL_PAhWFCCwKHcDtBBQQ_AUIBygC#imgrc=X3lxzUXl1ou82M%3A
StanBorys Napisano 4 Października 2016 Autor Napisano 4 Października 2016 kiva słowa klucz "oraz" i "lub" logika matematyczna się kłania, chociaż faktycznie moja wypowiedź mogła być niejasna radziu przekładnia jest 3x7 ale spojrzałem na to sam i wydaje mi się, że nic się nie da zrobićTatanka dokładnie, chodzi o pracę na "przekosach" czyli jest to normalne? że przy najniższej zebatce z przodu i najwiekszej z tylu lub na odwrot łańcuch trze, raz z jednej raz z drugiej strony?
Tatanka Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Przekos jest wtedy gdy jest mała zębatkę z przodu i mała z tyłu.Wtedy łańcuch pracuje pod dużym skosem.W takiej sytuacji przerzutka przednia będzie ocierała
StanBorys Napisano 4 Października 2016 Autor Napisano 4 Października 2016 ah racja, u mnie jest na odwrót bo przed chwilą wyregulowałem przerzutkę na ustawieniu mała z przodu i mała z tyłu.Trudno, zostaje nie ustawianie skrajnych przełożeńDzięki za odpowiedzi
Tatanka Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Skrajne ustawienia powodują szybsze zużycie napędu i głośną pracę. Tak się nie jeździ
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.